Студенти от СУ излязоха на протест срещу отстраняването на Михаил Мирчев

Студенти от СУ излязоха на протест срещу отстраняването на Михаил Мирчев

Група студенти излязоха на протест пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в 18.30 ч. в понеделник заради решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да прекрати гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който водеше лекции в курса "Социална работа с ЕТНО групи".

Миналата седмица СУ съобщи, че Мирчев е освободен след становище на Етичната комисия на университета, от което става ясно, че професорът е утвърждавал негативни стереотипи за определени групи в обществото, макар и директно да не е проповядвал фашизъм или ксенофобия.

"Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите му са публични и всеки може да ги гледа, да си изгради мнение за това какво преподава и дали то наистина съдържа псевдонаучни факти", каза пред БНР студентът Румен Попов.

"Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на Етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна", добави студентът.

Според Румен Попов причината, поради която той и колегите му излизат на протест, е, че Етичната комисия и ректорът са взели решение под голям обществен натиск в момент, в който Софийският университет се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа и съответно казусът можеше да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.

"Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните, либерални ценности, в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с казуса. От това си личи, че решението, което е взето е взето под натиск, за да се запази политкоректната ситуация", подчерта Румен Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?