Студенти протестираха срещу иранския президент

Студенти протестираха срещу иранския президент

Повече от 100 ирански студенти влязоха в понеделник в сблъсък с полицията и поддръжници на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, съобщи Ройтерс. Това стана в района на Техеранския университет ,докато вътре Ахмадинеджад държеше реч.

Протестът бе придружен с викове “смърт на диктатора” насочени, докато привържениците на държавния глава отговаряха с “президент на революцията, ние те подкрепяме”.

Либерално настроените ирански студенти и преподаватели често критикуват Ахмадинеджад в опити за ограничаване на свободната реч в университетите. Протестът от понеделник е вторият подобен за последната година. През декември студенти се опитаха да прекъснат реч на президента в друг университет с пускане на фойерверки, викове и публично изгаряне на негови портрети.

Пред Ройтерс участници в протеста заявиха, че слушателите на речта на Ахмадинеджад в Техеранския университет са били внимателно подбирани. Целта е била вътре да присъстват само негови последователи.

 

Студенти и активисти заявиха, че някои от тях, които публично са говорили срещу президента през последните две години, са изключвани от университетите и задържани от полицията.

Споделяне

Още от Свят