Студенти протестираха заради малкото пари за висше образование

Студенти излязоха на протест пред Министерския съвет в сряда заради намалените средства на някои висши училища през следващата година.

Преди ден Съветът на ректорите също реши, че ще има протести, ако не бъдат осигурени исканите от висшите училища допълнителни средства. Те настояват за 24 млн. лв. за финансиране на 15-те хиляди новоприети студенти, 18 млн. лв. за издръжката на младежите в инженерните и аграрните направления и 17 млн. лв. за научна дейност.

Протестиращите в сряда студенти заявиха, че са против трите поредни съкращения на бюджетите на държавните висши училища, извършени в рамките на една година – от август 2009 г., и от април и август 2010 г.

Студентите искат Министерството на образованието, младежта и науката да преосмисли цялостното си отношение към държавните университети и обучаващите се в тях студенти. Според тях реформите трябва да бъдат открито и обстойно обсъждани със заинтересованите страни и да имат адекватна финансова осигуреност, заложена в субсидиите на учебните заведения.

“Погребвате Софийския университет, погребвате и нас“, скандираха пред Министерския съвет студентите.

Студенти от Софийския университет поискаха да бъдат за него да бъдат отпуснати още не по-малко от 6 млн. лв., за да се гарантира нормалното провеждане на зимния семестър на учебната 2010/2011 година и да не се стига до принудителна "дървена" ваканция.

Протестиращите отказаха да се качат на среща при образователния министър Сергей Игнатов и поискаха той да излезе на площада при тях. Те внесоха декларация с исканията си в образователното министерство.

По-късно пред журналисти министърът обяви, че ще се осигури възможност да няма "дървена" ваканция в Софийския университет. Не стана обаче ясно как ще стане това, след като, пак по думите на Игнатов, на този етап няма откъде да се намерят исканите от висшето училище шест милиона лева до края на годината.

Изненадващо обаче зам.-финансовият министър Владислав Горанов обяви на заседанието на парламентарната образователна комисия, че се отпускат допълнителни 40 милиона лева за образование за 2011 г. Игнатов обяви, че около 20 милиона лева ще бъдат заделени във фонд за модернизация и реформиране на системата на висшето образование, а останалите 20 милиона лева - за политики в средното образование и за националните програми. Този фонд щял да  е подобен на програмата в средното образование, от която се изплащаха средства при оптимизацията на училищната мрежа, обясни министър Игнатов. Той добави, че ако "някъде се стигне до преструктуриране и съкращения във висшите училища, държавата трябва да застане зад всички тези мерки".   

Той отхвърли обвиненията на президента Георги Първанов, че има субективизъм при разпределянето на средствата между висшите училища. “Бюджетът се разпределя по определени показатели“, каза Игнатов. Той посочи, че висшите училища трябва да убедят държавата, че определени специалности са необходими.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?