Студенти в Харвард питат Станишев каква е тая демокрация без свобода на словото

Студенти в Харвард питат Станишев каква е тая демокрация без свобода на словото
"The Harvard Crimson" съобщава, че студенти са запитали българския премиер Сергей Станишев, как е възможно да му повярват, че България е демократична страна, след като в нея няма свобода на словото, предаде Kafene.net.

Това е станало по време на лекцията, изнесена от Станишев в Харвардския университет в САЩ, по време на която премиерът-социалист е изразил задоволство от развитието на България.

Студенти обаче са дошли на лекцията с плакати, на които е било написано "Срещнете се с премиера на най-корумпираната страна в ЕС".

Изданието напомня, че неправителствената организация Transparency International е поставила България на 72-ро място в класацията си, тоест, тя е последна сред всички държави в ЕС.

Станишев отговаря на въпроса за демокрацията и свободата на словото, като цитира цялостното подобряване на условията на живот в българското общество, включително бързото нарастване на чуждестранните инвестиции.

Вестникът пише, че според българката Весела Христова, която е от департамента за правителствено управление, премиерът не е отговорил задоволително.

Това е обикновената пропаганда, казва тя. Предназначена е за хора, които не са специалисти по региона и заобикаля същността на въпроса.

Как е възможно той да говори за великолепните условия в страната, когато българските студенти не искат да се върнат обратно, пита друга българка Росица Атанасова от "Divinity School". Според нея българските студенти, които учат в чужбина, няма какво да правят в България, тъй като условията не са добри.

България е на пето място по брой на студентите сред страните, които изпращат хора на обучение в Харвардския университет.

Станишев дойде в Кембридж, щат Масачузетс за два дни, след като прекара пет дни в Ню Йорк, където взе участие в сесията на Общото събрание на ООН, отбелязва "The Harvard Crimson".

Домакин на публичната лекция на Сергей Станишев бе програмата на спорния гръцки телекомуникационен магнат Сократис Кокалис в Kennedy School of Government към Харвардския университет.

Шефът и собственик на гръцката "Интраком" Сократис Кокалис е бил агент на източногерманската държавна сигурност ЩАЗИ от януари 1963 до 1968 г. с агентурен псевдоним Роко, според разсекретен през 2005 г. доклад на комисия на немския Бундестаг. До 1989 г. той е продължил да поддържа неразривни връзки със службите на Източна Германия

През 2002 г. неговата компания за "Интралот", която е лотариен оператор и доставчик на интегрирани системи за хазартния бизнес, придоби 49% от българската компания за хазартни залагания "Еврофутбол". Останалият дял е на бизнесмена Васил Божков.

"Интралот" е разследвана за пране на пари и измами в Русия и Швейцария, а срещу самия Кокалис се водят още дела по обвинения в шпионаж и пране на пари от бивши комунистически държави.

Кокалис инвестира в България и чрез "Интраком". През 1995 г. при правителството на Жан Виденов той получи дял в общата фирма с БТК "БулФон". Фирмата на бизнесмена имаше и договор за компютъризирането на българското тото. Договорът бе развален едностранно от България и кокалис ни осъди в арбитража в Париж за 10 млн. долара неустойка.

Споделяне
Още от Свят