Студентите на Стоичков поискаха акъл от общественици как да се включат в политиката

Проявата им беше забранена в Софийския университет, техни колеги се разграничиха от тях

Националното представителство на студентските съвети, което избра за лице на гражданското недоволство Христо Стоичков, събра на кръгла маса във вторник разнороден кръг от експерти и общественици, които да дадат акъл как новосформираното от студентите движение “Орлов мост“ да се включи в политическия живот. Ясен отговор така и не беше даден, тъй като докато Стоичков обясняваше как той и подкрепяните от него студенти няма да участват в политиката, иначе прекратява подкрепата си, от студентската организация коментираха, че се надяват на срещата да разберат дали могат да участват на изборите.

Срещата се проведе в ресторант “Синия лъв“, след като ръководството на Софийския университет забрани тя да се състои на първоначално обявеното място – ресторант “Яйцето“. Освен ръководството на висшето училище срещу студентската организация се обявиха и други студенти, които заявиха, че тя не ги представлява и не желаят студентската общност да бъде свързвана с нея.

Въпреки заявките за неучастие в политиката и изборите от страна на Стоичков и издигналите го за техен лидер студенти, на срещата да даде консултация присъстваше математикът и доскорошен шеф на “Информационно обслужване“ Михаил Константинов, който не за първи път дава съвети на протестиращите как да участват в изборите. Сред гостите бяха още финансистът Емил Хърсев, литературоведът проф. Валери Стефанов, социологът Мира Радева, бившия председател на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето, полярният изследовател проф. Христо Пимпирев, представители на ромски организации, на българите в Румъния и др. Студенти почти не присъстваха, въпреки, че Стоичков постоянно приканяше да се даде съвет на младите и повтаряше, че застава зад исканията на “тези млади“ хора да се учат.

В началото на срещата Стоичков обясни, че експертите са поканени “да им дадат правилния път, правилния подход, правилния аргумент на посоката, която те трябва да хванат, да им начертаят първо една пътека – да тръгнат по нея, да я отъпчат хубаво, да си направят своя път и да вървят по него с високо вдигната глава“.

Председателят на НПСС Ангел Георгиев се оплака, че върху организацията се е стоварила “авторитарната мощ на институциите и политическата система“ и затова е било забранено провеждането на кръглата маса в Софийския университет. Той направи уговорката, че няма претенции да представлява всички протестиращи, но все пак призова за обединение.

“Липсата на единомислие може да доведе дотам отново да ни управляват познатите хора и ние пак да сме на улицата и да протестираме“, каза той. Георгиев очерта три варианта – протестиращите да останат на улицата и на 3 месеца да свалят правителства като по думите му това е възможно най-лошият сценарий. Вторият – да минат под крилото на съществуваща политическа сила, което било целта на партиите, и третият - да направят нещо свое.

“Затова сме тук, преподаватели, социолози, политолози да ни разяснят какви са възможностите гражданското общество да участва в управлението на страната“, посочи той.

Михаил Константинов обясни на събралите се, че е дошъл като човек, който разбира нещо от избори и предложи да ги консултира по тези въпроси. Той обяви, че в момента протестиращите имали подкрепата на 15% от избирателите, но ако се разделят на четири и повече проекта, резултатът им ще е катастрофален. “Ако не се обедините на изборите, ще катастрофира идеята, че хората на протеста могат да направят нещо“, заяви той.

 

Проф. Валери Стефанов отказа да коментира забраната на ректора на Софийския университет, където преподава и той, кръглата маса да се проведе във висшето училище. Той обяви, че участва в срещата, защото “младите хора са бъдещето на България“. По думите му в момента “България търси политически талант“ и призова да се се сглоби една обща визия за България. Стефанов посочи, че би участвал в дебат как гражданската активност да се превърне в политическо действие.

 

Финансистът Емил Хърсев пък обясни присъствието си с това, че “като преподавател никога не е отказвал консултация на свой студент“.

На срещата бяха дошли и хора, които са против студентската организация и които изразиха съмнение, че се разиграва сценарий, тъй като крайният срок за регистрация на партии и коалиции за изборите е утре, т.е. има предварителна подготовка за създаването на нова партия или за явяване с някоя от старите.

Стоичков за пореден път отхвърли възможността той или подкрепяните от него студенти да влизат в политиката. “Ако влезна в политиката на някой ще му се стъжни, ако не му е ясно. Защото аз съм много чист. Застанах зад тези деца, които искат да се учат. Ако те искат да влязат в политиката, аз спирам подкрепата“, заяви той.

 

Ангел Георгиев от своя страна обяви, че всеки може прозрачно да номинира представители на гражданските протести през сайта на Дарик радио и изрази предположение, че всяка партия би включила в листите си избрани по този начин хора.

 

В крайна сметка така и не станаха ясни бъдещите стъпки на движението “Орлов мост“, тъй като срещата бе затворена за медиите, защото задават въпроси и пречат на провеждането ѝ.

Студентите на Стоичков изгонени от СУ и охулени от техни колеги

По-рано Софийският университет се противопостави срещу това “територията му да бъде използвана за инициативи с политически цели“ и заяви, че с “целия си авторитет ще отстоява своите академични традиции“.

Университетът “остро възразява срещу поредния опит на Националното представителство на студентските съвети да легитимира действията си като използва името на Софийския университет "Св. Климент Охридски", се казва още в позицията.

Междувременно студенти от няколко университета, обединени в движението “Промяна за студентите“, излязоха с отворено писмо, с което се разграничиха от Националното представителство на студентските съвети и избора на Христо Стоичков за водач на студентите. Те обявиха, че не признават легитимността на националното представителство и не желаят студентската общност да бъде свързвана по какъвто и да е начин с тази организация.

“На срещата на НПСС в събота, когато избираха нашето "лице", беше пълно с пенсионери и малолетни, но ние не бяхме допуснати да влезем“, заявиха студенти.

“Смятаме, че Националното представителство на студентските съвети по-успешно пречат на студентските интереси, отколкото да ги защитават. Призоваваме организацията да приключи с политическите си игри, за да не се наложи да я делегитимираме на улицата “, коментираха те.

Студентите са започнали и петиция за преразглеждането на представителността на НПСС .

Студентите се противопоставят и на желанието на НПСС да събира по 1 евро на семестър от всеки студент. Това предложение е залегнало в декларацията за промяна във висшето образование на НПСС, като предложението е таксата да залегне в Закона за висшето образование. “Ако това искане бъде прието от следващото правителство, то НПСС ще получава допълнително по 560 000 лева на семестър в касата на организацията. Нито един обикновен студент няма възможност да прегледа за какво реално се изразходват средствата на организацията, защото финансов отчет на дейностите липсва“, коментират студентите.

Сега годишният бюджет на НПСС се формира от 10% от бюджетите на всички студентски съвети в българските университети, а от своя страна бюджетът на студентските съвети се формира от 1% от студентските такси.

Споделяне

Още по темата

Още от България