С искане за "цивилизована правова държава"

Студентите окупираха целия Софийски университет до оставка

Протестиращите заключиха с вериги всички входове на сградата

Снимка: Сергей Антонов

Протестиращите срещу правителството студенти окупират цялата сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това решение са взели участниците в акцията, които се събраха в 18.00 часа в 272-а зала в СУ, за да обмислят бъдещите си действия.

Организаторите на окупацията възнамеряват да прочетат своя декларация пред главния вход на сградата, след което да затворят всички входове и да ги заключат с вериги.

Демонтрантите разпространиха във Фейсбук и своя декларация, в която се обръщат към ректора Иван Илчев, преподавателите и останалите студенти.

"Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на 42-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу уравление, изпаднало в морален колапс, и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна окупация", обявиха студентите.

По данни на организаторите на акцията в сградата на университета се намират около 100 души, които вече са се запасили с най-необходимите неща за преживяване.

"Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България", завършва декларацията.

Основните цели на акцията са незабавно разпускане на парламента, бързо насрочване на нови избори, нетърпимост към безаконието по високите етажи на властта, превръщане на България в цивилизована правова държава и утвърждаване на справедливостта и знанието, като обществени ценности.

Протестиращите ще допуснат в ректората свои колеги, които трябва да се явят на изпит в събота, увери техен представител пред БНТ.

Окупацията на най-голямата аудитория в СУ продължава трети ден и все повече преподаватели подкрепят протестите. Акцията на студентите се разраства и обхваща и други факултети. Тя няма да приключи в петък, както бе съобщено в началото, а ще продължи безсрочно. Това съобщи за Mediapool студентът Борис Рангелов сутринта в петък в зала 13 на Факултета по журналистика след среща на протестиращите в Ректората, на която са обсъдени по-нататъшните действия на младежите.

В ранния следобед протестът бе подкрепен с подписите на близо 140 преподаватели и асистенти от СУ. Стана ясно, че още в четвъртък вечерта към 22 часа професорите от Философския факултет Калин Янакиев и Цочо Бояджиев са занесли в окупираната 272 аудитория списък с подписите на 30 техни колеги, които изразяват подкрепата си за протеста и избраната от студентите форма на окупация на най-голямата аудитория в университета.

До късния следобед в петък събраните подписи вече бяха над 100.

В същото време ръководството на университета публикува на официалния си сайт кратко обръщение към възпитаниците си, с което изрази подкрепа за демонстрацията, отбелязвайки, че "действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот".

"Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция. Това обаче, че я упражняват в сградите на Университета, ни създава определени затруднения. Още повече, че много студенти желаят и имат право да посещават редовно лекциите си. Ръководството реагира своевременно и осигури нормалното протичане на учебните занятия в други учебни зали", се казва в позицията.

Самият ректор на СУ Иван Илчев вече обяви, че действията на протестиращите студенти не би трябвало да пречат на останалите им колеги пълноценно да участват в учебния процес. А на откриването на провеждащата се паралелно национална студентска конференция, посветена на проблемите на висшето образование и студентството, проф. Илчев отбеляза, че "това ректорското ръководство на СУ винаги е поддържало връзки и със студентските неформални групи, както сега поддържаме връзки със студентите в 272-а аудитория и в другите две аудитории" (във факултетите по журналистика и информатика).

В петък сутринта в окупираната зала на журналистическия факултет дойдоха над 20 действащи журналисти, възпитаници на факсултета, за да изразят солидарност с действията на бъдещите си колеги. Сред тях бяха Пламен Даракчиев, Ралица Ковачева, Ирен Филева, Иван Бедров, Илия Вълков, Росен Босев, Владо Йончев и други.

"Искаме това правителство или което и да е друго, което управлява, да не играе задкулисни игри и да не назначава хора, които обслужват олигархични интереси", заяви студент. "Искаме прозрачност и отговорност - това са само малка част от приоритетите - максимална честност към обществото", добави друга студентка.

Протестиращите нееднократно декларираха, че не участват в ничия пиар-акция, каквито обвинения към тях се понесоха от някои медии и политици, а изразяват единствено своята принципна позиция. В частност това подозрение изрази и председателят на парламента Михаил Миков, който пред бТВ каза, че действията на студентите са режисирани, тъй като обслужвали тесни политически интереси, свързани с евентуални предсрочни избори.

За да дадат отпор на очаквания медиен натиск, студентите сложиха в окупираната аудитория и "стена на срама", на която планират да окачват изрезки от вестници и разпечатани материали, в които се твърди, че студентският протест се подстрекава или заплаща от някого заради лични интереси.

Сутринта в петък и студенти от Националната художествена академия пристигнаха в 272-а аудитория, за да донесат изработени от тях плакати и транспаранти. С помощта на набързо сформирани доброволни работни групи агитационни материали се раздаваха във всички факултети на СУ и други университети.

А в зала 272 продължиха и срещите на протестиращите с преподаватели и интелектуалци. При тях в петък гостиваха със свои лекции писателят Георги Господинов и политологът Даниел Смилов.

Окупацията на най-голямата аудитория в СУ започна в сряда с искане премиерът Пламен Орешарски под клетва да заяви кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Студентите питат и какво е моралното право да им преподава по конституционно право проф. Димитър Токушев, който е председател на Конституционния съд, след решението на съда по казуса "Пеевски".

Младежите са поканили проф. Токушев на среща. В сряда младежите изчетоха декларацията си пред него, но той си тръгна от залата, като впоследствие коментира пред медиите, че се чувства обиден от обвиненията на студенти в липса на морал.

Споделяне

Още по темата

Още от България