Недоволни от законопроекта за МВР

Студентите опитаха да радикализират протеста си с домати, яйца, димки и боя

Арест на две възпитанички на Художествената академия предизвика кратки сблъсъци

Протестиращите срещу правителството "Ранобудни студенти" опитаха да радикализират демонстрацията срещу предложения за гласуване законопроект за МВР в четвъртък, като се бяха подготвили със солидно количество домати, яйца, димки и "бомбички" с червена боя, с които засипаха фасадата на Народното събрание.

Протестът им започна около 11.00 часа, като първоначално на площада присъстваха около 500 души, които обаче постепенно намаляха и в ранния следобед демонстрантите бяха чувствително по-малко от охраняващите ги полицаи.

В един момент студентите започнаха да ритат и блъскат новите концертни заграждения пред официалния вход на парламента. Започнаха да хвърчат и предварително подготвените предмети, които тотално изпоцапаха и без това мръсната предна част на НС, която вече месеци наред стои непочистена още от летните антиправителствени протести.

Агресивното поведение на демонстрантите провокира сериозно засилване на полицейското присъствие, като няколко групи униформени от жандармерията и звеното за борба с безредиците в СДВР излязоха от зоната за сигурност и обградиха множеството.

Полицаи направиха и кордон пред загражденията, за да попречат на студентите да ги ритат и блъскат. Известно време протестът продължи в този вид, като демонстрантите започнаха да правят резки маневри, принуждавайки униформените непрекъснато да вървят след тях.

Напрежението все пак се покачи за кратко, след като няколко студентки от Националната художествена академия си боядисаха ръцете и започнаха да прегръщат служители на МВР, оставяйки червени отпечатъци от дланите си по гърбовете им.

Това очаквано подразни полицаите и те веднага опитаха да задържат момичетата, които побързаха да се скрият в една от палатките на протестиращите до Паметника на Цар Освободител. На мястото дойдоха и доста протестиращи, които започнаха да дърпат униформените, за да не заключат студентките. Това доведе до няколкоминутна суматоха, в която някои протестиращи бяха шамаросани от полицаите, други съборени на земята, а трети извлачени встрани.

В крайна сметка две от момичетата, предприели артистичната акция по маркиране на униформените, бяха задържани и отведени въпреки опитите на демонстрантите да препречат пътя на полицейските джипове.

Междувременно останалите полицаи, разположени в района, използваха момента, за да отцепят нов периметър пред парламента, разделяйки на две малкото останали протестиращи на бул. "Цар Освободител". След това хората постепенно се разотидоха, като за кратко се стигна до сблъсък с униформени на ул. "Раковски" и на кръстовището на бул. "Мария Луиза" до Ларгото, където протестиращите блокираха движението.

По-късно от МВР съобщиха, че задържаните в четвъртък са общо деветима - две момичета и двама непълнолетни от София, двама от Нови пазар и по един от Костенец и Козлодуй, като последният е бил освободен почти веднага. "Продължава работа в полицията по установяването и документирането на нарушенията на деветимата", добавят лаконично от полицията.

Демонстрацията бе насрочена още в неделя от "Ранобудните студенти", обявили се против проекта за промени в Закона за МВР, които правителството се опитва да прокара. Според студентите репресивните права на силите на реда се увеличават и свободите на гражданите да протестират се ограничават.

"Обявяваме се против закона, защото той е насочен против правото на протест. Обявяваме се против закона, защото се обявяваме против безразборното използване на сила от "органите на реда". Обявяваме се против закона, защото той не води към нищо ново и напредничаво, а напротив, засилва усещането за полицейщина, непрозрачност и самоволност", обявиха Ранобудните студенти.

Ранобудните се съгласяват, че има нужда от нов закон, "но той трябва да бъде в съвсем друга насока. Към по-голяма прозрачност, по-голяма толерантност към оформящото се активно гражданско общество и неговите прояви, към по-европейско мислене".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?