Студентите са против по-високите такси

Студентите са против по-високите такси

Студентите се обявиха против новите по-високи семестриални такси. Това се казва в позиция на ръководството на Националното представителство на студентските съвети.

През изминалата седмица академичните ръководства на две от големите висши училища в страната вдигнаха студентските такси за обучение. Очаква се скоро техният пример да бъде последван и от други висши училища.

"Размерът на таксите, в насока на тяхното повишаване, следва да отразява повишаването на качеството на обучение, а не да бъде мотивиран от необходимостта за покриване на дефицити в бюджетите на държавните висши училища", заявяват студентите.

Миналата седмица от Академичният съвет на Софийския университет съобщиха, че е взето решение да се предложи на правителството увеличаване на таксите с 8% от следващата академична година за студентите от всички курсове от всички професионални направления, както и на докторантите. Така най-ниската годишна такса ще бъде увеличена с 20 лв., а най-високата такса - с 37.50 лева на семестър, или със 75 лева годишно.

Увеличението на таксите се налага заради намалената вече три години издръжка на обучението във висшите училища, довела до силно стесняване на възможностите на университетите и на СУ „Св.Климент Охридски“ да инвестират в развитие и да направят образованието по-качествено и по-модерно. В Софийския университет таксите не са повишавани от 2008 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България