Студентите у нас трябва да се намалят два пъти

При по-малко студенти ще се осигури по-добро финансиране и качество в университетите

Студентите у нас трябва да се намалят два пъти

Два пъти трябва да се намали броят на студентите в България, за да се гарантира по-доброто финансиране и по-високо качество на образованието. Тома заяви зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков във вторник на кръгла маса за проблемите на висшето образование, организирана от гражданския съвет на АБВ.

Според него, с намаляването на студентите ще може да се дават повече пари за по-качествено обучение на един висшист. Орязването на броя на студентите обаче ще става плавно посредством възможностите за специализация и преквалификация, допълни Денков.

Той коментира, че най-яркото проявление на проблема на висшето ни образование е “количество за сметка на качеството“.

Заради финансирането на университетите според броя на студентите, стремежът на висшите училища да привличат колкото се може повече студенти занижи критериите за прием, както и качеството на преподаването и критериите за завършване и доведе но нарояване на много нови университети. В същото време висшите учебни заведения разкриват места в желаните от студентите специалности, които много често нямат нищо общо с потребностите на пазара на труда.

Денков припомни, че с последните промени в Закона за висшето образование финансирането на университетите все повече ще зависи от качеството на образованието, с отчитане на критерии като реализация на студентите, научна дейност, потребностите на пазара на труда и др.

Той даде пример, че в момента държавата финансира 80% от завършващите студенти, като европейската цел е 40%. “Имаме 50% студенти, които завършват висше образование, и пет години след това не могат да си намерят работа“, каза зам.-министърът.

“Университетите не готвят кадри за сергии и магазинчета“

Бившият ректор на УНСС и депутат от АБВ проф. Борислав Борисов цитира статистика, според която до 1990 г. само три икономически университета в България обучават икономисти, а днес това правят 38 вуза. В същото време броят на студентите е нараснал с 2.2 пъти, а на преподавателите - с 1.2 пъти. По думите му, в Станфордския университет на седем души има един преподавател, а в Техническия университет в София на 17 студента - 1 преподавател. В Лондонското бизнес училище на 4.5 студента има един преподавател, а в УНСС на 45 души – един лектор.

Борисов нападна представителите на бизнеса, които често критикуват нивото на висшето образование. “Бизнесът имал претенции и е недоволен от висшето образование, аз лично, като два мандата ректор на УНСС, си позволявам да имам пет пъти по-големи претенции към бизнеса! Нека да погледнем само структурата на бизнеса – 92% са малки и микро предприятия – да не ги свеждам до тъща и зет”, коментира проф. Борисов. 7% са средни предприятия, а едва 0.2 % са едри предприятия.

“По какъв начин искаме бизнесът да е доволен – висшето образование не готви специалисти за сергии и магазинчета”, заяви Борисов.

Матурите - зона на организираната престъпност

Според учителя по физика Теодосий Теодосиев проблемите във висшето образование се коренят още в гимназиалния етап. По думите му “матурите в България са зона на организираната престъпност". Според него със съдействието на учителите, децата могат да преписват безпроблемно по време на зрелостните си изпити, което по-късно се отразява и на качеството на студентите в университетите.

Теодосиев смята, че повечето ученици не приемат образованието си за важно и гледат на него като на нещо формално.

Споделяне

Още от България