Младежи от Пловдивския университет, НБУ, ВТУ, НАТФИЗ се включиха в протеста

Студентската окупация се разраства, шефовете на ВУЗ-ове се опитват да я спрат

Контрапротестът смени агресивните провокатори с ученолюбиви колеги на участниците в акцията

Студенти от различни висши училища последваха окупационните антиправителствени акции на Софийския университет, чийто Академичен съвет обаче се обяви срещу тази форма на протест, след като със сходна позиция излезе Съветът на ректорите на всички висши училища в страната и образователният министър от БСП Анелия Клисарова. В същото време напрежението расте, след като граждани, подкрепящи окупацията на Алма Матер, се събраха още в понеделник по обед в двора, изчаквайки позицията на академичното ръководство.

Ректорът на най-старото висше училище проф. Иван Илчев призова студентите да намерят друга форма на протест. "Убедени сме, че младите хора трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществената си позиция. Окупацията е крайно средство", обяви той.

"Академичният съвет се обявява против опитите на външни сили да използват действията на студентите за политически цели”, повтори неколкократно Илчев. Изявлението му бе посрещнато с мощни викове "Оставка" и едва десетина одобрителни ръкопляскания. 28 октомври бе обявен за неучебен в СУ.

В 18 ч. е насрочена среща на Студентските съвети в СУ "Св. Климент Охридски", след която ще стане ясно какво ще е развитието на събитията.

Продължаващата шести ден студентската акция в Алма Матер срещу правителството и решението на Конституционния съд да остави Делян Пеевски депутат, взето с гласа на неговия председател и преподавател в СУ проф. Димитър Токушев, се разраства. Примерът бе последван от младежи от Нов български университет (НБУ), Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ) и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (ВТУ).

Имате право на протест, но не трябва да пречите да се учи

Поставен в трудното положение да избира между гражданското израстване на студентите и нарушаването на академичния ред, Съветът на ректорите излезе с позиция, в която признава правото на младежите да протестират, но възразява срещу възпрепятстването на учебния процес. Ректорите настояват да се спазва академичната автономия на висшите училища.

"Съветът на ректорите на висшите училища в България признава конституционното право на студентите да протестират, но възразява срещу допускането на злоупотреба с права, както и с тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други", се казва в позиция на съвета, цитирана от Дарик.

Още

Следобед в двора на Софийския университет пристигнаха студенти от частния НБУ с плакат "СУ и НБУ заедно".

Както се очакваше, че се появиха и "контрапротестиращи", някои от които просто искат да не се прекъсва учебният процес, а други нападат "окупаторите" с добре познатите пропагандни клишета на орготдела на БСП и медиите, контролирани от Пеевски.

В понеделник студенти блокираха голямата зала на НБУ, където започна подписка в подкрепа на студентските искания за оставка, разпускане на парламента и насрочване на нови избори, като за един час бяха събрани над сто подписа, включително и от преподаватели.

"Окупаторите от ВТУ” информираха чрез имейл медиите, че в 9.15 часа е била окупирана 321 аудитория на университета. Поради несъгласието на ръководството на ВТУ, обаче, студентите призоваха за подкрепление от съмишленици.

Протест и в Пловдивския университет, ректорът иска да прати "окупаторите" в София

Духът на протеста завзе и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В 16 ч. студенти окупираха Пета аудитория в Ректората. Студентският съвет на университета обяви, че окупацията ще е безсрочна, а исканията са идентични с тези на студентите в София - оставка на правителството и предсрочни избори. Протестът в Пловдив не е обвързан с нито една партия, декларираха студенти.

От прозорец над входа на Ректората е спуснат транспарант с надпис “Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?”. Ректорът на университета проф. Запрян Козлуджов заяви, че е готов да осигури автобуси на студентите, които искат да подкрепят колегите си в София. Той обяви, че е освободил Пета аудитория от занятия.

Начало на промяна

"Ние осъзнаваме своята отговорност към обществените проблеми като граждани на Република България и заявяваме подкрепата си към колегите от СУ "Св. Кл. Охридски". Разбираме сложността на ситуацията в България днес и поставяме началото на процес, който да доведе до промяна", пише в тяхна декларация, разпространявана в социалните мрежи.
Според великотърновските студенти "разпускането на Народното събрание и предсрочните избори сами по себе си няма да променят статуквото". Затова те настояват за "оставка на ръководствата на всички парламентарно представени партии", както и на "всички членове на ръководства на извънпарламентарните политически партии, които са били на управленски позиции във властта в периода след промените". Иска се също "повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството".

Аулата в НАТФИЗ също бе "превзета" и студентите там обявиха с декларация подкрепата си за "окупаторите" от СУ.

"Политическата система, в която живеем, е лишена от стабилни ценности, от вяра, от цели. Оставяме се да бъдем носени по течението на една власт без принципи, която ни лишава от достойнство. Ние не сме дори бездушни обекти на управляващите - в своята самодостатъчност те ни правят невидими, несъществуващи", пишат студентите от НАТФИЗ.

Подкрепата си изрази и Общото събрание на Философския факултет, което излезе с позиция, в която се казва, че "когато студентите настояват за участие в публичното вземане на решения, ние няма как да не застанем зад тях - заедно сме в усилието да върнем смисъла на политическата ни общност тук и сега".

Идеализъм срещу действителност

"Сега не е времето, не е мястото и не е това начинът. Студентите дадоха един достатъчно ясен знак какво искат. Но същевременно е лесно да си герой, когато на раменете ти не виси грижа за семейство, за заплата, за хора, за които си отговорен. Така, че идеализмът трябва да се съобразява с отговорността", коментира в в понеделник ректорът на СУ Иван Илчев пред БНР.

По думите му студентският протест започва да събира повече негативи, тъй като е привлякъл "апетитите и мераците на доста хора от различни политически групировки да се възкачат на раменете на студентите към ново стъпало в своята политическа кариера".

"Окупацията на Ректората ще продължи докато бъдат изпълнени исканията ни", увери пред БНР и един от участниците в акцията – студентът от Математическия факултет Александър Витанов.

"Протест, който не пречи на никого, не е никакъв протест. На нас със сигурност не ни е най-приятното нещо да не спим по цели дни и нощи и да будуваме в Софийския университет. Ние го правим, за да привлечем вниманието на хората", заяви студентът, коментирайки призива на премиера Пламен Орешарски - да не се стига до крайности.

Ученолюбиви вместо агресивни контрапротестиращи

Планираният за 11.00 часа контрапротест пред СУ, насочен срещу окупацията на университета, успя да събере не повече от двайсетина души, сред които традиционно имаше и доста пенсионери.

За разлика от ситуацията в неделя сутринта, когато двайсетина души, предвождани от депутата на БСП Борис Цветков и известната контрапротестираща Нина Гергова, нахлуха в двора на Ректората и с викове "Ку*ви на Бойко!" опитаха да проникнат в сградата, в понеделник агресивни хора нямаше.

Вместо това срещу действията на студентите се обявиха няколко техни колеги, представящи се за възпитаници на Историческия и Юридическия факултети, които са възмутени, че не могат да посещават лекциите си. Те залепиха плакат "Политиката вън от СУ" до входа на университета откъм подлеза и дадоха обширни интервюта пред телевизиите.

Същевременно над 70 преподаватели от Софийския и други университети в страната излязоха в понеделник с декларация в подкрепа на студентските окупации.

"Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната", пишат преподавателите. "За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях."

Подписалите се под декларацията заявяват още: "Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание, и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност." Kъм обяд в понеделник в групата "Преподаватели в подкрепа на студентския протест" във Фейсбук вече се бяха присъединили над 200 души.

Многолюдно гражданско присъствие в СУ подкрепи "окупаторите"

Докато заседаваше Академичният съвет на СУ, настроението в двора бе приповдигнато. Новодошлите от други университети, подкрепящи протеста, бяха посрещани с радостни викове и ръкопляскания.

Към 14.30 ч. сред множеството проникна провокатор. Младежът, представящ се като Борис Боев, твърди, че е докторант и се опита да проникне до заседанието на Академическия съвет, но не бе допуснат. Той се опита да прочете декларация против окупацията от движение "Призив", което, по думите му, било създадено през 2006 г. Не се разбра как "контрата" е влязъл в двора, но журналисти и студенти направиха кордон около него, за да си тръгне безопасно.

Преди 3 години името на Боев стана известно със злополучната акция на анархисти, организирана от него против лошите условия на живот в бежанския лагер в Бусманци. Тя така и не се състоя, тъй като съмишлениците на Боев бяха нападнати и бити от група националисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?