Студентски протест за повече пари, БАН се готви след седмица

Студентски протест за повече пари, БАН се готви след седмица

Студентите от няколко столични университета излязоха в четвъртък на протест с искане държавата да осигури по-голямо финансиране за висшето образование през следващата година. Протестното шествие тръгна от НДК, мина през Министерския съвет, където протестиращите връчиха декларация с исканията си до премиера Бойко Борисов и стигна пред парламента.

Това е вторият студентски протест в рамките на седмица. След протеста на студенти миналата сряда заместник-финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се отпускат допълнителни 40 милиона лева за образование за 2011-та, 20 млн. лева от които ще бъдат заделени във фонд за модернизация и реформиране на висшето образование, а останалите 20 млн. – за средното образование.

Студентите обаче настояват за висше образование за 2011 г. да се отделят минимум 0.8 на сто от БВП, а не, както е предвидено, 0.48 на сто. В следващите години пък искането е този процент да достигне 1.13, колкото е средното ниво в ЕС.

Икономиите в бюджета за висше образование от миналата година насам намалиха драстично бюджетите на висшите училища и някои са застрашени от "дървена ваканция“. Преди дни премиерът Бойко Борисов се ангажира лично с това парното в Софийския университет “Климент Охридски“ да бъде платено и ВУЗ-ът да не затваря врати. За студентите обаче това не е достатъчно.

Протестиращите носеха лозунги "Позволете ни да учим" и "Само парното не ни грее", а шествието се водеше от траурен ковчег, носен от студенти от НАТФИЗ.

Дянков: Протестират студенти от ВУЗ-ове, които не се управляват добре

Финансовият министър Симеон Дянков коментира, че студентите от университети, които не са стопанисвани добре, имат право да протестират и трябва да протестират, но трябва да питат управлението на своите университети къде са отпуснатите им пари.

Той даде пример с УНСС, където има парно, хубава аула и университетът се стопанисва добре, но в други университети парите не достигат.

Все пак той заяви, че между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет ще се разгледа въпросът дали да бъдат отпуснати още пари за образование.

Студенти: Не е въпросът да закърпим годината

"Нарушено е качеството на образованието. Не е въпросът да закърпим настоящата година и да се отпускат пари в последния момент, за да ни се затваря устата. Въпросът е да се преразгледа тригодишната бюджетна рамка и да се работи затова догодина да не се стигне до същата патова ситуация", заяви Тодор Димитров от студентския съвет на НАТФИЗ.

Въпреки, че сред участниците имаше и студенти от Софийския университет, представителите на студентския съвет на най-старото висше училище бойкотираха шествието. Оттам обясниха, че се полагат усилия за осигуряване на по-добро финансиране и за това университетът да не излезе в "дървена ваканция“. От съвета изтъкнаха като аргумент и намирането на 4.6 млн. лева за плащане на студентските стипендии.

В протестното шествие участваха още студенти от УНСС, Националната художествена академия, Музикалната академия, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Националната спортна академия, Минно-геоложкият университет, Лесотехническият университет и др.

Студентите настояват за публично обсъждане на стратегията за развитие на висшето образование в следващите 15 г. “Реформите, които се спускат инперативно от позицията на властимащите, не са достатъчно съобразени с мнението на студентите, а са в техен ущърб. Също така не зачитат университетската автономия и безпрецедентно нарушават демократичния принцип на равнопоставеност между държавните висши училища“, се казва в декларацията на студентите.

Освен студентите недоволството си от няколко седмици демонстрират и учените, тъй като бюджетът на БАН също е намален. Общото събрание на БАН е взело решение за провеждане на протест на 3 ноември.

БАН излиза на протест на 3 ноември, институти са пред затваряне

В четвъртък председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира, че има интереси за ликвидиране на академията заради апетити към имотите ѝ. “Но имотите не са свободни, тъй като там работят учени. Ако се освободят имотите от учените, ще може на тяхно място да се изградят молове и магазини, но науката няма да я има“, посочи Съботинов.

Той съобщи, че ръководството на БАН предлага да бъдат спрени реформите в академията, които се осъществяват от една година, след като правителството не ги признава и не подкрепя БАН. През тази година БАН обедини някои от институтите си и проведе избори за нови ръководства, а следващата стъпка бе атестация на учените.

Съботинов съобщи, че особено тежко е положението в Института по метрология и хидрология и в Геофизичния институт. “Отделихме от общите средства за заплати в БАН за тези два института, за да може те да продължат да функционират“, посочи Съботинов. По думите му обаче през ноември и декември много от институтите в БАН ще бъдат затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от България