Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Студентските столове и общежития на СУ се зареждат и ремонтират без конкурси

8 коментара
Сн. БГНЕС

Ремонтите, зареждането и поддръжката на студентските столове и общежития на Софийския университет “Климент Охридски“ са ставали без конкурси, а в някои случаи и без писмени договори с фирмите-изпълнители. Това става ясно от одит на Сметната палата за работата на университета за цялата 2011 година. Одитът е констатирал още небрежно отношение на университета към отдавани от него имоти под наем, както и нарушения при сключването на граждански договори.

Най-много нередности са засечени в работата на поделение “Социално-битово обслужване”, на което е поверено управлението и стопанисването на студентските общежития и столове. На практика то е възлагало без конкурс всички дейности по доставка на храна, консумативи и поддръжка.

За доставка на хранителни продукти за студентските столове например са изразходвани 551 026 лева през годината. Доставките са извършени от 11 фирми, с които няма сключени писмени договори. Стойностите на извършените разходи, изискват провеждане на процедури по реда на Закона за обществените поръчки, но управата на поделението не е предлагала на ректора и на Академическия съвет на университета провеждането на конкурси за доставчици на храна.

Също без конкурс са възложени и ремонти и поддръжка на асансьорите в общежитията на стойност 116 525 лева. Дейностите по текущия ремонт и поддръжката на асансьорите са извършени от четири фирми, с които няма сключени договори, а разходите са удостоверени с първични документи.

Не е проведена и процедури за възлагане на малка обществена поръчка за извършване на текущ ремонт на стойност 1 284 762 лева и е сключен договор с фирмата “Въло Вълов - строй” ЕООД.

Доставката на хигиенни материали от две фирми на обща стойност 32 923 лева също е станала в нарушение на закона. Изборът на изпълнител не е предшестван от събиране на най-малко три оферти, което е в нарушение на изискванията.

Не са били събрани най-малко три оферти и при избора на фирма за трудова медицина, на която са платени 54 837 лева.

Проверката е открила и че не е регламентиран ред за ползването на свободни стаи и апартаменти във всички студентски общежития.

За одитирания период от студентските общежития са събрани приходи от 2 142 908 лева, като над 2 млн. лева са от наемите на студентите, а 112 878 – от нощувки в свободните стаи. От предоставената информация от домакините на общежитията за нощувките са събирани разнородни такси за едно легло - по един лев, по 1.50 лава, по 2 лева, по 6 лева, по 7.40 лева, по 10 лева., по 12 лева, по 15 лева, по 18 лева, по 25 лева и по 27 лева.

Друг проблем, засечен при одита, е сключването на граждански договори в университета, след като на практика работата по тях вече е била свършена.

Към 31 декември 2011 година от Софийския университет са сключени 1 911 граждански договори за услуги, 1 234 граждански договори по изпълнение на проекти и 2 180 договора с хонорувани преподаватели. Сключените граждански договори са основно с научни ръководители, рецензенти на хора, придобиващи научни степени, чуждестранни преподаватели, гост лектори, хонорувани преподаватели, хора, изпълняващи проекти, финансирани от фонд “Научни изследвания“ и др. Одитът констатира, че в Софийския университет не са утвърдени вътрешни правила, които да регламентират процеса по иницииране и сключване на граждански договори, както и приемането на извършената работа по тях.

При проверката на общо 290 граждански договори, от които 127 договори за услуги, сключени през 2011 г. и 163 договори по проекти, изпълнявани от СУ, избрани чрез случаен подбор, е установено, че 82 граждански договори са сключени след срока на изпълнение на дейностите или в края на срока, определен в договора

Друга констатация е, че университетът като наемодател не е предприел ефективни действия за освобождаване на имоти, публична-държавна собственост, ползвани от наематели с изтекли договори.

В един от случаите наемателят без да има право е преотдавал помещенията на трети лица. Става въпрос за договор от 2003 г., между Софийски университет и ЕТ “Агро-индустриал – Божидар Петракиев”, за съвместна дейност за изграждане на Университетски комплекс – Студентски стол № 25. Впоследствие наемателят сключва 10 договори и анекси с други фирми. Помещенията са били преотдадени, като в тях са се помещавали магазини, аптека, офис на банка и др. Събираните месечни приходи от преотдадените помещения от ЕТ “Агро-индустриал - Божидар Петракиев” възлизат на 32 127 лв. с ДДС, а ежемесечните отчисления, които прави в полза на университета са в размер на 25 000 лв. с ДДС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #8

  И голяма мистерия че скандалът гръмва 2013, и по типичен герберски маниер трябва да бъде обвинен някои от преди това. А все пак може би не сте запознати с законовите правомощията на АДФИ по повод периода който може да бъде ревизиран. Може би Проф. Герджиков е виновен за разкола в църквата... Мога да ви кажа, че това е един от последните читави кадри на високо ниво в сферата на образованието!!!

 2. Анонимен
  #7

  Кой е за затвора и кой не решава българския съд.И не ви прави чест да оплювате хора направили доста за образованието в тази държава.

 3. Анонимен
  #6

  През одитирания период, Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е проф. дин Иван Илчев (втори мандат), който носи отговорност за управленските решения по смисъла на чл. 6, ал. 1 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор http://www.bulnao.government.bg/

 4. Анонимен
  #5


 5. Анонимен
  #4

  Не само там са далаверите на СУ!

  Ректорът на СУ в схема за източване на десетки милиона от ФНИ с фалшиви
  рецензии

  http://www.scribd.com/doc/116409415
  http://www.scribd.com/doc/116409421

  Десетките милиони получени от Илчев са осигурени с три рецензии, първата е
  силно отрицателна, заради несъответствиетето между слабата научна програма
  и огромните финансови претенции, втората е написана от човек без научни
  степени и звания, т.е. няма право да рецензира, а третата от специалист по
  машинно инженерство,

 6. Анонимен
  #3

  Това: "Стойностите на извършените разходи, изискват провеждане на процедури по реда на Закона за обществените поръчки, но управата на поделението не е предлагала на ректора и на Академическия съвет на университета провеждането на конкурси за доставчици на храна." не е вярно

 7. Анонимен
  #2

  Някой да е изненадан?

 8. Анонимен
  #1

  Да отидат във Физическия Факултет и да проверят колко преподаватели са получавали заплата без да имат необходимия минимум аудиторна заетост. Пък и в други факултети ... в съседство и по-далече

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.