Студентският протест се разраства

Младежи окупираха зали във факултетите по информатика и журналистика в СУ, включиха се техни колеги от Лесотехническия

Протестът на студентите, които искат оставката на кабинета "Орешарски" и се обявяват срещу решението на Конституционния съд (КС), потвърдило статута на Делян Пеевски като народен представител, се разширява. Акцията започна в сряда с окупация на най-голямата аудитория в Софийския университет.

В четвъртък към студентите от юридическия и философския факултет, които "завзеха" 272-ра зала в знак на остро несъгласие проф. Димитър Токушев, председател на КС, да води лекции, се присъединиха и техни колеги от факултетите по информатика и математика и журналистика. Блокирана бе и зала в Лесотехническия университет. Всички подкрепят основния призив на протестната акция - премиерът Пламен Орешарски да отговори под клетва на въпроса кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


"Окупаторите" в журналистическия факултет бяха над 120 души. Те бяха подкрепени и от декана на факултета Теодора Петрова. Зам.-деканът Чавдар Христов обаче заяви, че студентите имат право да изразяват позициите си, стига това да не възпрепятства учебния процес. "Загубата на една зала за нашия факултет е огромна от гледна точка на учебния процес", каза той пред студентското радио "Реакция", което предава на живо протеста на интернет страницата си.

Академичното ръководство на факултета по журналистика ще свика деканския съвет в понеделник, съобщи още Христов. По думите му, на събранието ще се търси баланс между исканията на протестиращите и "възможно най-безпрепятственото протичане на учебния процес".

По примера на колегите си от 272-а аудитория на Ректората, студентите по журналистика също съставиха списък с лектори, които да поканят на събеседване в окупираната зала, като пръв се отзова на поканата сценаристът, шоумен и участник в множество политически проекти Любен Дилов-син.

В сряда вечерта традиционното антиправителствено шествие на граждани, искащи оставката на правителството, изрази солидарност със студентите, като отклони традиционния си маршрут и мина покрай Ректората. На стълбите пред главния вход около 20:30 часа се събраха бивши възпитаници на СУ и студенти в други университети, които обаче не бяха допуснати в сградата заради заповед на ректора Иван Илчев.

Вторият ден от окупацията на най-голямата аудитория в Софийския университет продължи с около 40-минутна среща на демонстрантите с преподавателя от Юридическия факултет доц. Кристиан Таков. В началото на месеца той обяви в личния си блог, че е против решението на Конституционния съд (КС) Делян Пеевски да бъде оставен в Народното събрание и с подробна аргументация показа, че конституционните съдии са "изкривили" тълкуванията си по казуса, очевидно под натиск.

Доц. Таков бе бурно аплодиран от студентите. До края на деня студентите планираха още две срещи с преподаватели - с главния асистент по право на ЕС Христо Христев, с философа проф. Калин Янакиев, с богослова Тони Николов. В късния следобед е предвидена и общостудентска среща.

Самият проф. Токушев, чиято вчерашна лекция бе провалена, а окупацията ще го остави без аудитория поне до края на седмицата, заяви пред Нова телевизия, че се чувства обиден от протестиращите.

"Обвиненията в неморалност, които протестиращите студенти отправят към мен, са една обида. Не съм заслужил подобна оценка и това ме огорчава", каза юристът, който е специалист по конституционно право.

Проф. Токушев не се ангажира с мнение какъв би бил резултатът от повторното сезиране на КС по казуса "Пеевски", което възнамерява да направи президентът.

"Откъде мога да зная? Предварително не мога да преценя нито питането, нито резултата", каза той.

Колегата на Токушев и преподавател по конституционно право Георги Близнашки, бивш депутат от левицата, и в четвъртък подкрепи протеста на студентите, като заяви пред Нова ТВ, че повечето преподаватели "симпатизират на младите и ги подкрепят негласно, защото се страхуват да излязат с имената си".

Георги Близнашки бе сред първите, които излязоха на улицата в гражданските протести срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС и които поискаха оставката на правителството. Той се очерта като отявлен "партиен" дисидент и критик на сегашната политика на левицата.

На фона на протестите от Студентския съвет на СУ напомниха, че в петък е планирано да започне тридневен форум на съвета на тема "Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото", който е част от събитията, отбелязващи 125-годишнината на Алма Матер.

Според прессъобщението, на срещата ще има участници от всички студентски съвети в страната. Те ще обсъждат "най-наболелите проблеми пред студентската общност в страната - финансирането на висшето образование, начините на обучение вътре във висшите училища, професионалната реализация, гражданската култура на студентите днес и др."

Досега нито един представител на студентските организации не даде знак, че е чул или разбрал, че има политически протести на студенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България