Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Студентското кредитиране най-после тръгва наесен

10 коментара
Студентското кредитиране най-после тръгва наесен

Студентското кредитиране, чието стартиране се провали в две поредни академични учебни години, най-после ще тръгне. Наесен, за новата учебна година, студентите ще могат да теглят кредити за обучението си при преференциални условия. Във вторник от образователното министерство съобщиха, че най-накрая между държавата и банките е постигнато споразумение по типовия договор, който ще бъде сключван. През октомври миналата година правителството гласува 40 млн. лева за държавни гаранции за студентското кредитиране.

Неразбирателство с финансовите институции обаче блокира възможността за студентското кредитиране, регламентирана от предишния парламент в средата на 2008 година. Сега обаче типовият договор е одобрен и обнародван в Държавен вестник.

От него става ясно, че максималният размер на кредитите, които ще се отпускат за плащане на обучението, се формира от сбора на таксите, дължими от студента до края на следването му. Максималният размер на кредита за издръжка пък се формира на база на показателя семестриална издръжка. Тя е равна на минималната работна заплата към момента на банковия превод, умножена по броя на месеците през съответния семестър. Правото на кредит за издръжка обаче студентите имат само при раждане или при осиновяване на дете по време на обучението. Ако и двамата родители са студенти, то само единият има право да кандидатства за кредит за издръжка.

В типовия договор е залегнало още, че по кредита не се дължи каквото и да е обезпечение от студентите или трети лица, а също и че кредитополучателят не дължи такси, комисиони или други разходи, свързани с отпускането и управлението на кредита. Освен това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такси, комисиони и допълнителни лихви.

Лихвата, която кредитополучателят дължи на банката, е годишна, фиксирана и не може да надхвърля седем процентни пункта. Това е чувствително по-ниска от пазарната лихва, която дават търговските банки. Тя се начислява върху усвоената част от кредита и ако студентът се откаже от него, няма да дължи лихва.

Кредитополучателят погасява общия размер на кредита на равни месечни вноски в 10-годишен срок след завършването. Има едногодишен гратисен период след завършването за старт на изплащането на заема. В този период банката начислява лихва само върху усвоената част от кредита.

Първата такса за първата година на обучението студентът ще трябва да си заплати сам. След това банката ще му възстанови сумата при представянето на документ за платената такса. Банките ще превеждат дължимите такси за обучение директно по сметките на висшите училища като се съобразяват с крайния срок за погасяване на таксите. Парите от кредита за издръжка пък ще постъпват по сметката на студента.

Според Закона за студентското кредитиране право да кандидатстват за заем имат студенти и докторанти до 35-годишна възраст, които се обучават в редовна форма за ”бакалавър” и ”магистър” или за придобиване на докторска степен в държавно или частно висше училище или в научна организация. Освен това те не трябва да са придобивали вече веднъж тази образователна степен.

Банката може да откаже да сключи договор за кредит, ако студентът или докторантът не отговаря на условията или ако има други кредитни задължения, които не е обслужвал повече от 6 месеца. Студентски заем може да се откаже и при изчерпване на размера на държавната гаранция.

Търговските банки разполагат с двумесечен срок да сключат договор с министъра на образованието, младежта и науката, за да могат да предоставят студентски кредити с държавна финансова подкрепа. Банките с такъв договор ще бъдат включени в публичен електронен регистър, достъпен от електронната страница на МОМН.

Банката може да поиска от държавата да заплати непогасената част от задължението на студента, само след като докаже с документи, че си е поискала парите от клиента си и е опитала да си събере вземането със съдия изпълнител.

Банките имат право на премия за добро управление при добросъвестно изпълнение на задълженията си.

Всяка банка може да прекрати едностранно договора с писмено изявление до министъра на образованието, младежта и науката в срок до 30 април на съответната година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SV
  #11

  Сменят ни чипа. Към скиптър и корона -http://www.segabg.com/02112004/p0050002.asp -Сакскобургготски нито веднъж не направи намек, че крайната му цел е да си върне трона. Но и не престана да се държи като цар още - Даниела Добрева ... ЧИПЪТ НА СЕМИОНЧО ЦАРЧЕТО РАБОТИ НАУЧЕН Е КОПИЛЕТО ДА НИ ГРАБИ БЪЛГАРИНЪТ НЯМАЛ ЧИП В ГЛАВАТА ТЪЙ ВЪЗКЛИКНА ПОДЛЕЦА ПРЕД СТРАНАТА .... МАМАТА МУ МРЪСНА ЮДО ИСКАРИОТСКА И НА ДРУГИ ЮДИ ПРЕДАТЕЛИ СЛАГАЧИ ТЕ ПИХА И ПИЯТ БЪЛГАРСКАТ КРЪВ ОТ СЪВЕТСКИ В ЮДО САЩ КАПИТАЛ ПРОКЛЕТ

 2. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SV
  #10

  ТЕЗИ ЮДЕЙ ДЕТО СА СИ ПЛАТИЛИ НА ДРУГАРЯТ ТЕЗИ ЮДЕЙ ДЕТО СА СИ ПЛАТИЛИ НА ДРУГАРЯТ ХИТЛЕР, ТЕ СА НАПУСНАЛИ СТРАНТА И ЗАЗАМИНАЛИ В ШВЕЙЦАРИЯ, ШВЕЦИЯ А ОТ САЩ СА ВЪРНАЛИ ЕДИН КОРАБ С 1000 ДУШИ ЕВРЕЙ ОБРАТНО В ГЕРМАНИЯ ?-КАКВО Е СТАНАЛО С още ТЯХ ДРУГАРИТЕ ОТ САЩ НЕ ГОВОРЯТ !-ТЕЗИ ЮДЕЙ ДЕТО СА СЕ ЗАКЛЕЛИ В ИМЕТО НА ДРУГАРЯТ - КАМРАД АДОЛФО ХИТЛЕРОВ, ТЕ СА ОЦЕЛЕЛИ И СА СЛУЖИЛИ С ВИСОКИ ЧИНОВЕ В НЕМЕЦКАЯ АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА.-ТЕЗИ ДЕТО СА БИЛИ ПРОЛЕТАРИАТ И СА ОТ КОМУНИСТИТЕ СА БИЛИ ЗАТВАРЯНИ НА РАБОТА

 3. военен
  #9

  Какви са тези привилегии при ИКОНОМИЧЕСКА СВЕТОВНА КРИЗА!Министъра на образованието трябва да бъде разследван....Бива корупция и схеми , ама тия интелигенти и сегашни студенчета надминаха всички очаквания...

 4. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SV
  #7

  ЧОЛИ БОЛИ ГО УЙЬО-РАБОТОДАТЕЛВЕЧЕ РАЗБРАХ, ЧЕ СЪМ НАЗНАЧИЛ ЧИСТАЧ ВЪВ ФОРУМА НА "МЕДИАПОЛ"МОМЧЕТО РАБОТИ НОЩНА СМЯТА И ЧИСТИ ФОРУМЪТ !МЕНЕ МИ Е ПРЕЗ УЙЬО - ДА ЖИВЕЕЙ ЖИВЕЙ ТРУДА !--КОПИЛДАКА ОТ УПСАЛА - ШВЕЦИЯ http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=1http://web.telia.com/~u18602630/files/ivan.htmlКОПИЛЕ МАЙЧИНО ПРЕСТЪПНО ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ,ТИ СИ ОТ ПЪРВО УПРАВЛЕНИЕ КОПИЛДАК - ВЪНШНОТО РАЗУЗНАВАНЕ !СЕГА КАТО ГОВОРШИ СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ, ЗАЩО ПРЕСТЪПНИКО ГО СРАВНЯВАШ С ТОДОР ЖИВКОВ ?НИМА

 5. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SV
  #6

  ТРИЕТЕ-ЧОЛИ БОЛИ ГО УЙЬО, А ОН ТУК ЮДЕЙСКИЯТ ПРЕСТЪПНИК ГЛАВНО КОМАНДВАЩ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И ПРЕЗИДЕНТА АГЕНТ ГОЦЕ - ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВА ЗА СЪУЧАСТИЕТО СИ В УБИИСТВАТА НА ИРАКСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ИМЕТО НА ЮДЕЙСКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ - ШАЛОМ НАЛАГАНИ С ОРЪЖИЕ И КРЪВОПИИСТВО !СРАМ ЗА БЪГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ, КОЙТО ДАДОХА СЪГЛАСИЕ ДА ИЗПРАТЯТ БЪЛГАРСКИ УБИИЦИ В ЧУЖБИНА ЗА СМЕТКАТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМЧЕТО !--Hela världen fruktar hans avslöjanden I dag kom Wikileaks

 6. цивилен
  #5

  какви привилегии, глупако?! Това е начин да бъдат икономически заробени докато са живи със високолихвени заеми.

 7. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SV
  #4

  ЧОЛИ БОЛИ ГО УЙЬО-РАБОТОДАТЕЛЦяла нощ са ме трили другарите "демократи" от Медиапол !Аз съм станал работодател за нощният чет и съм назначил - ЧИСТАЧ ...БРАВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА, КАТО ВИДЯХТЕ ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА МЕ СПРЕТЕ С ИП-АДРЕСА ЗАПОЧНАХТЕ ВЕЧЕ С ЧИСТАЧИТЕ !Честито да Ви сера на демокрацията !Чистачо да вика ура !Ето така бях работодател на юдейската комунистическа система от Държавна Сигурност във Враца - ХАРАТА ПАРА ПЕЧЕЛИХА С МЕН, а сега се оказва че съм нямал досие освен трите дела дето са събирали за съдилище !Викайте ура !Стефан д-р Д Чолаковhttp://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=special05.05.2010Кралство Швеция

 8. военен
  #3

  Абе ,новобранец кирлив не ме наричай глупак, защото мамицата ти ще ......ба! Напълни се държавата с неграмотници и келеши като тебе, отворко ....

 9. Банкер
  #2

  За мафиотите кредитори, обезпечени с държавни гаранции!!!!!!! За такова обезпечение риска на кредита клони към нула. Тези седем процента как ще ги делат, т.е по каква формула. Преди една година беше 8-5-3. И кои банки ще спечелят държавното подаяние или по скоро коя? Или въпросът ми е излишен

 10. данъкоплатец
  #1

  ти може да си вишист , дори среднист тук командува старшината ВОЕНЕН шапкар и лайномет.не го гледайте в главата ,там няма нищо ,гледайте в дървото отсреща.много ти миришат зелените чорапи, отлепи ги от тавана , ОВЕНИН !манерката ти дрънчи кухо....и твойта майка , и женка ти- грозния киликандзер , и щерка ти безплатната учебна уруспия.от вас полза няма ,само редки миризливи изпражнения произвеждате след мъчителни умствени напрягания.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.