СУ да присъди "доктор хонорис кауза" на Владимир Буковски

СУ да присъди "доктор хонорис кауза" на Владимир Буковски
В интернет е организирана подписка с искане до Софийския универститет "Кл. Охридски" да присъди "доктор хонорис кауза" на руския писател и дисидент Владимир Буковски.

В обръщението до Академичния съвет на най-старото и уважавано българско висше училище се припомня, че на 26 януари т.г. Академичният съвет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий” е взел решение премиерът на Русия Владимир Путин да бъде удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза” на ВТУ.

"Това решение, взето под външен натиск от страна на "Българо-руски юридически клуб”, е скандално и недостойно за българската наука и за всички свободомислещи български граждани (кликнете на линка рубладжии, за да видите решението).

Владимир Путин не е нито изявен учен, нито има някакви значителни постижения и заслуги за развитието на научната и творческа мисъл. Освен това решението на ВТУ е мотивирано по абсурден начин - за да се подчертае приносът на Русия за Търновската конституция.

За какъв принос става дума? Исторически факт е, че руските власти са били против либералния дух на този основополагащ документ. А днес свободният свят, към който България би трябвало да принадлежи според сегашната си конституция, определя Путин като мракобесник и потисник на свободата на словото и мисълта", се казва в текста на подписката.

Посочва се още, че "Българо-руски юридически клуб" е организация близка до властта без каквато и да е академична легитимация. "С това си решение колегите Ви от Академичния съвет на ВТУ потъпкват принципа на автономия и се поставят открито в услуга на една срамна манипулация на общественото мнение, планирана и осъществена от българските и руските власти.

Ние, студентите, преподавателите и бившите възпитаници на най-престижната българска академична институция се обръщаме към Вас с молба да защитите достойнството на българската наука и на българския университет.

Предлагаме Ви да вземете решение за присъждане на званието "доктор хонорис кауза" на известния руски писател, дисидент и противник на путиниския режим Владимир Буковски.

Животът и творчеството на Владимир Буковски са пример за един свободен и независим дух, посветен на борбата с мракобесието и тиранията. Буковски беше един от малкото дръзнали да се противопоставят на зомбирането на стотици милиони по времето на СССР. Днес той продължава да изобличава опитите авторитаризмът да бъде реставриран в Русия, чрез цензура и репресии срещу дръзналите да кажат истината за престъпленията на властите.

Ние бихме искали да видим в един и същи ден държавно организираната бутафория с връчването на "хонорис кауза" на Владимир Путин във Велико Търново и искрената церемония с Владимир Буковски в СУ, чиято реч със сигурност ще остане в аналите на Алма Матер.

Такова събитие би имало голям вътрешен и външнополитически отзвук. То ще утвърди автономията, независимостта и репутацията на СУ като средище на духовност и свобода", се казва в обръщението.

То завършва с думите: "Уважаеми членове на Академичния съвет на СУ, ние разчитаме на вас, за да покажете, че лаврите на Истината и Свободата, пазени от академичните институции, не могат да бъдат обругавани.

Покажете, че не сте съгласни българският университет да декорира с тях един самозабравил се тиранин".

Споделяне

Още от