СУ изпадна след 700-то място в класацията на най-престижните университети

СУ изпадна след 700-то място в класацията на най-престижните университети

Софийският университет, който е единственото българско висше училище в класацията на 863-те най-престижни университети в света, е изпаднал надолу спрямо миналата година и се класира в групата 700+ място, където университетите вече са подредени по азбучен ред. За сравнение през 2014 и 2013 година Софийският университет е бил в групата 651-700 място, а през 2012 година, когато за първи път влезе в класацията бе на едно от най-задните места.

Въпреки че отива на по-задни позиции в класацията, от университета коментираха, че “за четвърта поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света“.

Класацията QS World University Rankings, която се прави за 12-та поредна година, оценява университетите на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

В топ десет са Масачузецкият технологичен институт, “Харвард“, “Кеймбридж“, “Станфорд“, Калифорнийският технологичен институт, “Оксфорд“, “Юнивърсити Колидж“, Лондон, “Импириъл Колидж“, Лондон, Федералният технологичен институт в Цюрих, Швейцария, и Чикагският университет.

В топ 50 попадат много азиатски университети, сред които тези в Пекин, Хонг Конг, Сеул, Токио, Южнокорейският университет за наука и технологии.

В топ 100 попадат още Хайделбергския университет, университетът в Копенхаген, Националният университет на Тайван, Тринити колидж, Дъблин, университетите в Шефийлд и Саунтхемптън, университетът в Женева, Технологичният институт в Карлсруе, университетът в Хелзинки и др.

Съседна Румъния има цели четири университета, представени в класацията, като най-напред е класиран този в Букурещ – в групата 651-700 място, а останалите са заедно със Софийския университет в групата 701+.

В нашата група попадат още университетите в Анкара, Баку, Донецк, Кувейт, Атинският университет за икономика и бизнес и др.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?