СУ на война с правителството за градината в Балчик

СУ на война с правителството за градината в Балчик

“Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една тройна коалиция”, закани се в четвъртък ректорът на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” проф. Боян Биолчев по повод решението на кабинета за подялба на спорния терен от дворцовия комплекс в Балчик.

В рамките на комплекса, който е със статут на защитена територия, се намира дворецът на последната румънска кралица Мария, голям парк и уникална ботаническа градина с редки растителни видове. Градината се стопанисва от университета, а останалата част – от Министерството на културата. И двете държавни учреждения претендират за парковия комплекс, като университетът счита, че в парка извън ботаническата градина има уникални растения, които трябва да са под грижата на учените. От културното ведомство считат, че дворцовият комплекс с парка е паметник на културата и като такъв те имат правото да го стопанисват и поддържат.

С правителственото решение от четвъртък  целият спорен имот бе отнет и от двете ведомства и след това на Софийския университет (СУ) бе даден парцел от близо десет декара, който включва самата ботаническа градина и научните и стопански пристройки. Останалата част от парка в размер на 183 декара заедно с двореца и другите постройки бе отдаден на стопанисване на културното министерство.

И двете части на поделения имот остават със статут на защитена територия – тоест, забранява се последващо застрояване.

Проф. Боян Биолчев определи решението като “позорно” и заяви, че на 19 септември Общо събрание на университета ще реши какво ще бъде предприето по-нататък.

Красимир Косев, директор на университетската ботаническа градина, коментира пред БНР, че правителството е унищожило половинвековното дело на три поколения български ботаници. Оставят ни разсадник и стопански двор, вземат ни сградата с библиотеката и хербариума, поясни Косев. Той напомни, че община Балчик е дала името “Акад. Даки Йорданов” на улицата, която води към двореца, именно заради заслугите на учения в създаването на парка. Косев предложи отсега нататък улицата да се преименува на популярния министър на културата от БСП Стефан Данаилов, който е внесъл решението за подялбата на имота. Според него правителството упражнява политически диктат върху най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България, освен това загърбва две решения на Върховния административен съд (ВАС).

Войната между двете институции ескалира в годините, когато започна комерсиално използване на дворцовия комплекс. То, според университета, е застрашило уникалните растителни видове в ботаническата градина. По време на министъра на културата Божидар Абрашев в правителството на Симеон Сакскобургготски се бе появил проект на министерството за построяване на близо 60 двуетажни вили с басейни и кортове в рамките на комплекса. От университета обаче успяха да блокират скандалния проект, като вдигнаха голям шум, че заради строежа се посяга на редки дървесни видове.

Двете ведомства не успяха да си поделят и приходите от входната такса за посещение на комплекса, като културното министерство започна да я прибира цялата. Стигна се до абсурда в последно време посетителите да си купуват два билета – един за парка и двореца, втори – само за ботаническата градина.

Нещата стигнаха до съд и през май тази година Софийският апелативен съд разпореди комплексът в Балчик да плати на Софийския университет близо 207 хил. лева.

Това са половината от приходите за входни билети в ботаническата градина през периода октомври 2003 – декември 2004 година. Освен това културното министерство дължи още 75 хил. лв. на университета по други два изпълнителни листа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?