СУ не е решил окончателно дали да излезе в дървена ваканция

От Софийския университет “Климент Охридски“ заявиха в понеделник, все още няма окончателно решение да се обяви “дървена ваканция“. Тази мярка беше залегнала в антикризисния план на висшето училище, което изпитва сериозни финансови трудности след намаляването на субсидията му поради икономии.

“До момента избягваме да приложим решението. То ще зависи от преговорите, които академичното ръководство води, както и от разчетите за финансовото състояние на университета. Ръководството на университета прави всичко възможно да не се стигне до подобна ситуация, но в случай, че сме принудени да прибегнем към нея, студентите и учебният процес няма да бъдат ощетени. При евентуална “дървена ваканция” зимният и летният семестър ще бъдат продължени във времето, за да бъде изпълнен залегналия в учебните планове и програми материал“, заявиха от университета.

Междувременно просветният министър Сергей Игнатов заяви пред БНТ, че работна група анализира разходите на СУ и трябва да излезе с предложения за оптимизирането им.

Игнатов съжали, че по-рано не е било предложено академичната година да започне от 1 септември, за да се избегне ученето в най-студените месеци.

Недоволството си в понеделник изразиха и ректорите на медицинските университети. Средствата за тези висши учебни заведения в бюджета за догодина са орязани и утвърдения от Министерски съвет брой студенти държавен прием за 2011 г. не е финансиран на 100%. Ректорите настояват това финансиране да се гарантира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?