СУ обяви, че сигналите за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими

Петър Илиев

Допустими са и трите сигнала за плагиатство, подадени срещу номинирания от ИТН за силов вицепремиер д-р Петър Илиев. Това гласи позицията на заместник-ректора на Софийския университет проф. Николай Витанов. Сигналите вече са изпратени на Етичната комисия на университета за извършване на фактическата проверка за плагиатство.

В интервю пред Нова тв в понеделник Петър Илиев се усъмни, че постъпилите срещу него сигнали за плагиатство са допустими, защото са подадени от студенти, а не от доц. Наталия Киселова, която също е замесена в този случай.

Сега Етичната комисия на СУ ще трябва да даде възможност на Илиев да се запознае с цялата налична информация по случаи да му даде възможност да се защити. Университетът може да поръча и независима експертиза по въпроса.

Преди три дни доц. Киселова обясни, че още през 2015 г. Софийският университет е бил уведомен за съмненията за плагиатство от страна на Петър Илиев. Тогава обаче въпросът бил оставен "на трупчета".

"Въпросът беше замразен, "вдигнат на трупчета" 2015-а и отново сега се повдига, и тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен", каза Киселова.

СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав.

Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и "заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания".

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев. Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

Случаят стана публичен след разследване на фейсбук групата "Правна лудост", в която членуват студенти по право. Те разкриха, че книга на Илиев от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова. Трудът на Киселова, който впоследствие е издаден в книга, е на тема "Парламентарен контрол".

Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена от "Нова звезда" през 2015 г. Тя не може да бъде намерена по книжарниците.

Проверка бе извършена и от сайта "Дневник", която достигна до същите изводи като "Правна лудост". Първите неофициални информации, които свързаха адв. Илиев с книгата на Киселова, излязоха миналия петък. Тогава изглеждаше, че той е фаворита за премиера на "Има такъв народ", но накрая изненадващо бе издигнат Пламен Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?