СУ реши друг университет да изпитва кандидатите за "Медицина"

Безпрецедентната мярка се налага без публично обявени аргументи

сн: Архив/БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) все пак реши да обяви места за прием на първокурсници по "Медицина". Решението е взето на заседание в сряда, а бройката, която ще бъде предложена на образователното министерство, е 80 души. Те обаче ще се приемат с изпити по химия и биология, положени не в Алма матер, а в Медицинския университет - София.

Работите ще се оценяват от другото висше училище, а Софийският университет ще прави класирането. Решението за възлагане на изпитите на Медицинския университет ще обърка и графика за кандидатстудентската кампания.

Обрат

Първоначално Софийският университет обяви нулев прием по "Медицина" за новата учебна година. Аргументи за това така и не бяха посочени. Стана ясно само, че то е взето по искане на декана на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов. Така в план-приема, обявен за обществено обсъждане от образователното министерство, беше заложена нулева бройка за бъдещи медици в Софийския университет.

Сега от ръководството на учебното заведение ще поискат промяна в плана преди окончателното му приемане от Министерския съвет. Такава ще се наложи и заради обявеното намерение още една година да се допусне задочно обучение по "Право", което не беше предвидено в първоначалния вариант на план-приема.

Изпити на едно място, класиране - на друго

Най-старото висше училище в страната само се отказва да изпитва и оценява кандидат-студентите за специалност "Медицина". Изпитите по биология и химия, които са задължителни за влизане в тази специалност, ще се правят от Медицинския университет в София по техен формат. Кандидат-студентите ще трябва да подадат документи за препитванията в този университет, работите им ще бъдат оценени от преподавателите в него, а документите за класиране ще се подават в Софийския университет.

Освен различния формат в двата университета има и различни цени за изпитите. В Медицинския факултет явяването на двете препитвания струва 100 лева, а в Софийския университет таксите са по 30 лева или общо 60 лева.

Оценките от Медицинския университет ще важат само за прием в специалността "Медицина" в Алма матер, но не и за останалите специалности, в които се приема с резултат от препитванията по биология химия. Сред тях са специалността "Фармация", както и другите специалности от Факултета по химия и фармация, както и от този по биология. Ако искат да кандидатстват и за тях, кандидат-висшистите ще трябва да се явят на изпитите в Алма матер.

Промяна в плана

Кандидатите за "Медицина" в Софийския университет ще трябва да участват и в отделно класиране. Причината е, че изпитите в Алма матер са през юни и до края на този месец се подават документи за първо класиране, което се обявява на 10 юли. Препитванията в Медицинския обаче са на 1 юли по биология и на 8 юли по химия. Така е невъзможно кандидат-студентите за "Медицина" в СУ да хванат сроковете за класиране за всички останали специалности. За тях ще се мисли някакво изключение, но няма да се променят датите за цялата кампания, обясниха от Алма матер.

Спорове

Ясен мотив защо се налага цялото това неудобство за кандидат-студентите и промяна на правилата малко преди редовната кампания за прием така и няма. От Софийския университет обясниха, че това бил начинът все пак да има прием по "Медицина" за следващата учебна година.

Въпросът кой да прави изпитите за тази специалност стои от доста време. Деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов поиска препитванията за "Медицина" да се подготвят от неговия факултет. Това обаче не беше одобрено от ръководството на университета. В последствие Спасов поиска нулева година за първокурсници и Академичният съвет се съгласи. Сега, за да има все пак прием, се гласува компромис друг университет да организира конкурсите.

По информация на offnews.bg някои от членовете на Академичния съвет са се противопоставили на решението. То е определено от проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация като "срам за Софийския университет".

"Казахме не един, не два аргумента, че такова едно решение е черно петно за СУ. От една страна, от гледна точка на имидж, на престиж на нашия университет това е изключително лошо, това е антиимиджово. При наличие на най-утвърдените в България факултети, които пишат учебниците по химия и биология, ние стигаме до вариант друг университет да подготвя нашите изпити. Определено е срам за нас", казва проф. Спасов, цитиран от offnews.bg.

Според него това решение ще доведе до по-малко кандидати за специалностите "Химия", "Биология" и "Фармация", а това ще има и финансовото отражение за университета. Ще се затрудни и цялото класиране на кандидат-студентите. "За мен е ясно, че тази политика, която провежда Медицинският факултет, е нещо като обособяване на университет в университета,... който става абсолютно независим от всички останали факултети – такава е очевидно и това е целта", допълва Спасов.

Проф. Тодор Попов от Стопанския факултет също се обявява срещу решението и го определя като "позорно".

Споделяне

Още по темата

Още от България