СУ ще приема в почти всички специалности с оценки от матура

ВУЗ-ът иска да плаща по-ниски такси на Столичната община

СУ ще приема в почти всички специалности с оценки от матура

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще приема с оценки от матура в почти всички специалности за учебната 2012/2013 година, а таксите няма да бъдат увеличавани, стана ясно в четвъртък.

Оценките от зрелостните изпити ще са вход към 91 от общо 100 специалности, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност на висшето училище доц. Милена Стефанова. С резултатите от матурите няма да може да се кандидатства в специалностите "Право", "Медицина", "Международни отношения", "Археология", "Славянска филология", “Балканистика", "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване".

През 2012 г. в Софийския университет ще има две кандидатстудентски изпитни сесии. За предварителната сесия кандидатите ще могат да подават документи от 27 февруари до 16 март, а за юлската сесия - до 8 юни. Документите ще се подават в Информационно-рекламния център на СУ в Ректората, онлайн, както и в офисите на фирми в страната. Таксата за конкурсен изпит ще е 30 лева.

На 1 април ще е изпитът по български език и литература от предварителната изпитна сесия, на 8 април - по математика, а на 22 април - по история на България.

Новост в кандидатстудентската кампания е, че се връща устният изпит по журналистика, тъй като е важно да се проверят възможностите на бъдещите журналисти не само да пишат, но и да говорят, посочи доц. Стефанова. Тя добави, че писмен изпит по журналистика ще има и в двете изпитни сесии, а устният ще бъде само в основната изпитна сесия. До него ще се допускат кандидатите, получили не по-малко от "добър" 3.50, на който и да е от двата писмени изпита по предмета.

За учебната 2012/2013 година в СУ няма да има нови специалности, а планът за приема предстои да бъде изработен и приет. Софийският университет ще направи разчети и "в близкия месец" ще бъдат обявени и местата за прием в различните специалности.

Информация за кандидатстудентската кампания ще бъде публикувана в сайта на СУ до края на януари. Новият справочник за кандидат-студентите за 2012/2013 година ще излезе до края на февруари.

Междувременно Академичният съвет на университета излезе с позиция, че няма да се възползва от правото, предвидено в Закона за държавния бюджет, да увеличи студентските такси.

“Винаги съм смятал, че в условията на криза и при стагниране на държавната субсидия за висшето образование е цинизъм да се прехвърля финансирането на образованието върху студентите и техните семейства“, заяви ректорът на университета проф. Иван Илчев. Той добави, че за трета поредна година държавната субсидия за висшите училища си остава на същото ниво, а цените на различните суровини се увеличават. "Базовата субсидия беше смъкната от 960 на 693 лева или това е повече от 30 процента", коментира ректорът.

“Изплатихме всички задължения на университета към частните фирми и завършихме 2011 г. "на нула", но най-големите ни задължения са към Столична община“, каза проф. Илчев.

“Абсурдно е на СУ общината да иска четири пъти по-високи такси, защото университетът, поради "глупостта“ на братята Евлоги и Христо Георгиеви, е построен в центъра на София", допълни Илчев.

“Таксата ни за смет се изчислява не върху сметта, която изхвърляме, а върху стойността на земите, върху които е построен Софийският университет“, добави той.

Ректорът каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов, който "бил готов да внесе поправка в Народното събрание, с която да се изключат университетите и БАН от това изискване".

Попитан какви са задълженията на СУ към Столичната община, ректорът каза, че признава задължения от 1.5 милиона лева и те могат да се платят разсрочено за година, но общината претендирала за 7 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?