СУ въвежда предварителен кандидат-студентски изпит и по география

Софийският университет предвижда да въведе предварителен кандидат-студентски изпит по география, съобщи началникът на учебния отдел на висшето училище Георги Гешев на пресконференция в четвъртък. Очаква се той да бъде на 15 май.

Дали ще има изпит и датата на провеждането му ще решава Академичният съвет на заседанието си на 23 февруари, уточни заместник-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Гюров. СУ предвижда да е готов с промените в кандидат-студентската кампания до 15 февруари, а справочникът да е готов до 15 май, съобщи Гешев.

Университетът вече реши да има предварителен кандидат-студентски изпит по история. Той ще на 8 май, припомни Гешев и допълни, че явяването на бъдещите висшисти на тази дата не изключва полагането на конкурсен изпит по време на кампанията. В балообразуването ще участва по-високата оценка, каза той.

Въпросите в изпитната програма по география се намаляват от 28 на 25, като материалът остава същият, а някои въпроси се обединяват, съобщи Гешев. Кандидатите с химия ще имат фиксирано време от 1.5 часа за решаване на теста. Изпитът включва тест и задача с общо времетраене, като досега кандидат-студентът сам решаваше по колко време да отдели за двете, припомни Георги Гешев.

Промени има и в изпитните програми по богословие. Програмата за писмения изпит ще стане програма за устен, а за писмения ще има нова програма. Богословският факултет има идея включените в програмата текстове да бъдат публикувани в отделна книжка, поясни Гешев.

За педагогическите специалности вече ще може да се кандидатства и с изпит по чужд език, съобщи началникът на учебния отдел. Досега се кандидатстваше с изпити по български език и литература или по история. За "Унгарска филология" ще може да се кандидатства и с изпити по български език и литература или по руски език, като досега приемният изпит за тази специалност беше само по чужд език.

До 15 февруари СУ трябва да представи в просветното министерство заявката си за държавна поръчка за следващата година, каза Гешев. Той прогнозира, че най-вероятно тя ще се запази или ще бъде малко по-висока от миналогодишната. През 2004 година местата за бакалаври в СУ бяха около 3300 за редовната и около 780 за задочната форма на обучение.

От 20 януари е започнало подаването на документи за магистърските програми във Факултета по начална и предучилищна педагогика, Философския, Биологическия, Физическия и Юридическия факултет. Документите ще се приемат до 31 януари във Физическия, Биологическия и Факултета по начална и предучилищна педагогика. До 11 февруари е срокът във Философския, а до края на февруари - в Юридическия факултет. Местата са предимно за платено обучение.

Споделяне

Още от България