Субкултурите от 1980-те си дават среща в София

Рок музиканти, артисти, фотографи и журналисти връщат спомена за онова време в България и Германия

Спомена за субкултурите от 1980-те години връщат в днешни дни рок музиканти, артисти, фотографи, журналисти и фенове, които от 9 до 31 май ще се включат в проявите "Гениални дилетанти" и "Революцията продължава" в София, съобщиха организаторите от "Гьоте-институт". Негови партньорство са Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Сдружение "Трансформатори“, Фондация "Димитър Воев – Нова генерация“ и Студио ПроЖектиране.

Фотоизложби, посветени на неформалните младежки движения и рок бандите от онова време в България и Германия, ще припомнят за зараждането на новото светоусещане, за появата на превърнали се днес в легенди български и немски рок банди, за мечтите и преживяванията на онова поколение. Поколението на Цветята от края на 80-те ще може да се гмурне обратно в лудостта на миналите дни, а техните деца да видят света през очите на родителите си.

Стартът е на 9 май, когато във фоайето на УАСГ ще се открие фотоизложбата "Гениални дилетанти“, посветена на необикновено време на 1980-те години в Германия, в което музиката, модата, дизайна и изкуството избухват с нови идеи и енергия за промени и експерименти. Експозицията, чието първо представяне е в Мюнхен през 2015 г., вече е обиколила десетки страни по цял свят, а до 31 май ще гостува на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Паралелно тя ще представи и българската среда от същото време, когато у нас се раждат иконични групи като "Нова генерация“, "Ревю“, "Ахат“ и други. Ще бъдат представени архивни снимки на Нели Недева-Воева, съпруга на легендарния създател на "Нова генерация" Димитър Воев. Посетилетите ще могат да видят уникални фотографии от първия независим рок фестивал в България, провел се на 15 май в Летния театър в София.

При откриването на "Гениални дилетанти" публиката ще има възможност да се срещне и с познатите лица от 80-те и 90-те в България – музиканти, артисти, журналисти.

Пътуването обратно в 1980-те продължава на 12 май, когато от 18 часа в централното фоайе на УАСГ ще проведе разговор за младежката контракултура през 70-те и 80-те в България, а по-късно същата вечер група "Две купета" ще забие в Студио ПроЖектиране.

На самата годишнината от рок фестивала през 1987 г., на който за пръв път на сцената излизат бъдещите двигатели на субкултурата у нас – 15 май – в "Гьоте-институт" ще се проведе прожекцията на музикалния филм "Революцията продължава“ и документалния "Ние от Кравай" за сбирките пред прословутото заведение в градинската на НДК, превърнало се в средище на неформални групи.

На 19 и 25 май, също в УАСГ, ще бъдат прожектирани съответно филмите "До утре" и "Директор на водопад“ по името на хитовата песен на група "Ревю" и Милена Славова.

"Революцията продължава“ ще включи още и концерти на групите "Ревю“ и "Жълти стъкла“ и сборни формации съответно на 19 май в клуб Maze и на 21 май в клуб Neu Berlin.

На 31 май, последния ден от проявите , в УАСГ ще се проведе разговорът "Микрофон, перо, дисторжър" за неформалните младежки движения и рок групи, създаването на култовото по онова време музикално списание "Ритъм" и "Блек топ“-а в БНР, за зараждането на новата българска журналистика, за книгата "Цветя от края на 80-те“. В срещата ще участват авторът на книгата и музикален журналист Румен Янев, колегите му Емил Братанов и Доротея Монова и още други журналисти. Присъстващите ще усетят духа на 1980-те и с демозаписи от онази музикална епоха.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?