Субсидии за тютюн ще има и догодина

Субсидии за тютюн ще има и догодина

Въпреки че трябваше да спре преди две години, субсидирането на производителите на тютюн ще продължи и през следващата година. това съобщиха в четвъртък от Министерството на земеделието и храните, цитирайки зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, който бе в Тутракан за провеждането на Консултативния съвет по тютюна за пръв път извен агроведомството.

 

Обсъжданата с финансовото министерство сума за подпомагане на тютюнопроизводителите през 2013 г. от националния бюджет е същата като тази година - 73 млн. лв.

 

Земеделски производители, включително тютюнопроизводители, ще бъдат компенсирани заради загубите от сушата тази година. 200 милиона лева е заделеният финансов ресурс за 2012 година за подпомагане на провалената реколта, каза още Димитров.

 

Над 8000 дка са засегнатите от жегата площи с тютюн в Североизточна България. Реколтата от 50 кг/дка тази година е три пъти по-ниска в сравнение с миналогодишните добиви.

 

Зам.-министърът съобщи също, че съм заповед на агроминистъра областният управител на Силистра Алтемир Адамов е назначен за член на Консултативния съвет по тютюна. На неговото заседание в четвъртък са били обсъдени жалбите на тютюнопроизводители за неизплатени средства, както и за Закона за тютюна.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?