Субсидия за качествен мед ще получат 433 пчелари

Субсидия за качествен мед ще получат 433 пчелари

Държавен фонд "Земеделие" ще предостави субсидии на 433 пчелари за произведен и продаден качествен пчелен мед, съобщиха от Министерството на земеделието и продоволствието в четвъртък. Ден по-рано пчелари заплашиха с национална стачка, ако не бъдат финансирани за подхранването на пчелите, които заради времето не са успели да набавят нужните им запаси.

Със заделените по целевата линия 240 хил. лв. пчеларите ще бъдат субсидирани за общо реализирано количество от над 1 192 тона качествен мед.

Сумата е включена в одобрените от Европейската комисия държавни помощи.

Количествата, които тази година ще бъдат подпомагани, са почти двойно повече от миналогодишните, когато субсидия получиха 280 пчелари за над 618 т произведен и продаден качествен мед. Тогава обаче са били отделени повече пари - 247 253 лв., и пчеларите реално са получили повече пари.

Подпомагането е част от политиката на Министерство на земеделието и продоволствието и ДФ "Земеделие" за подкрепа на приоритетни сектори в българското селско стопанство,за да произвеждат качествена суровина, отговаряща на европейските стандарти за безопасност на храните, допълниха от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес