Директорът на "Пирогов" Стоян Миланов:

Субсидията за глава добитък е повече от тази за спешен пациент

Болницата иска 10 млн. лв. за ново оборудване, дълговете й са за над 20 млн. лв.

Субсидията за глава добитък е повече от тази за спешен пациент

Държавната субсидия на глава добитък е по-голяма от тази за спешен пациент. Това каза директорът на "Пирогов" проф.Стоян Миланов пред бТВ.

Той посочи, че амортизираната апаратура е ежедневна заплаха за здравето и живота на пациентите и здравните работници. Последният случай е със заболял лекар от левкимия заради остарялата рентгенова техника, която се крепи с лекопласт.

Запитан докога положението в "Пирогов" ще е такова, проф. Миланов отговори: "Докато субсидията за глава добитък в България е по-голяма от тази за грижата за спешните пациенти".

В болницата работят 560 лекари, които повишават квалификацията си в западни болници и могат да работят с модерна техника, но такава няма в "Пирогов". Вместо това част от оборудването е от времето на социализма. Някои от уредите зная къде са олющени, още от студентските си години, каза проф.Миланов. По думите му обновяването на апаратурата е ставало само с "подмазване на министри" заради липсата на ясен механизъм за финансиране.

Шефът на "Пирогов" призова да бъде отчетена "специфичността" на болницата, която се нуждае от 10 млн. лева за купуване на нова апаратура, както и 20 млн. лева за покриване на дълговете си.

"При сегашната ситуация всичко е на мускули. Болницата продължава да работи благодарение на труда на специалистите. Необходима е подмяна на техниката, има клиники и отделения, които не са ремонтирани повече от 30 години", каза Миланов. Той посочи, че оставката му е била ход за привличане на внимание към проблема.

Министерството на здравеопазването е поело ангажимент към "Пирогов", а ресорният министър д-р Петър Москов "отдавна е спечелен за каузата", защото е започнал кариерата си в "Пирогов", но подпомагането на лечебното заведение не може да е еднократен процес, каза шефът на болницата.

Той даде и примери за това как с колегите си се налага да върши работата на други уж реномирани болници. Една от тях, с подпис на мастит професор, им прехвърлила случай на остър перитонит, който трябва да се оперира до един час. Друга "бутикова травматологична болница със златни кранчета" и руси сестри с касинки близо до "Пирогов" им препратила пациент с усложнение при смяна на ставата. "Кой ще отнеме лиценза на тези поплювковци отсреща, които не могат да се справят с едно такова усложнение?", попита проф. Миланов.

Той обясни, че резултатът от лечението остава при тях, но коства много усилия и амортизира апаратурата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?