Субсидията за литър мляко да стане 20 стотинки

Субсидията за литър мляко да стане 20 стотинки

Субсидията за литър произведено мляко да стане 20 стотинки, отделно да се подпомага изхранването на животните през зимните месеци. За това настояха в неделя млекопроизводители от Югоизточна България, които изпратиха декларация до земеделското министерство.

От заделените 9 млн. лв. млекопроизводителите са получили само по 13 стотинки субсидия от държавата през пролетните и летните месеци, когато цената на фуражите е била значително по-ниска.

Производителите смятат, че всяка крава да бъде субсидирана до 25 литра произведено мляко за ден, за да няма злоупотреби и спекулации с предадените количества мляко.

Те настояват за крава да получават по 500 кг зърно или фураж на година, за юница- 300 кг на година и за овца - по 50 кг. Това е една трета от необходимото количество, обясниха млекопроизводителите.

Фермерите настояват за повишаване на субсидиите, за да не се наложи да ново покачване на изкупните цени на литър мляко, което ще се отрази и на стойността на готовите млечни продукти и ще удари консумацията.

След местните избори ще закараме биволи, крави и овце пред земеделското министерство в столицата, за да протестираме срещу безхаберието на правителството за изхранването на животните, обяви в Стара Загора председателят на Инициативен комитет на млекопроизводителите от региона Деян Русенов, предаде БТА. Близо 280 млекопроизводители от старозагорско подкрепят инициаторите.

Сега в страната няма действаща асоциация на млекопроизводителите. Националната асоциация  работи единствено в полза на ръководството си, обясни Танчо Колев от село Боздуганово.

В момента изкупната цена на млякото е по-ниска от неговата себестойност, поради което фермери фалират и колят животни, заявиха производители.

Същевременно председателят на УС на Националния млечен борд (НМБ) Димитър Зоров посочи, изкупните цени на кравето мляко в България са стигнали средните за Европа, но качеството не отговаря на европейското.

Затова сега у нас има два вида млечни продукти – некачествени за българските потребители и качествени за износ.

Изкупните цени на кравето мляко са достигнали около 60 стотинки средно за страната, като покачването само за месец е около 10 стотинки. Поскъпването е предизвикано и от дефицита на краве мляко, но към момента цената се стабилизира.

Млечният борд смята, че Министерство на земеделието и продоволствието носи вина за хаоса в бранша. От борда заявиха още, че квотната система не работи и все още няма квотна борса.

                

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?