Субсидията за НИМХ ще бъде извадена от финансирането за БАН

Субсидията за НИМХ ще бъде извадена от финансирането за БАН

Бюджетът на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) ще бъде изваден от общия бюджет на БАН през следващата година. Причината е, че това звено не е типичен научен институт, работата му е по-скоро практична и е насочена към решаване на важна обществена задача.

Това обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Пред бТВ той каза още, че институт по същество е хидро-метеорологична служба, която дори би могла да е към Министерството на околната среда и водите, а не към БАН.

"По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях", посочи той. Такова преструктуриране обаче няма да има. За това се налага изваждане на парите за НИМХ извън общото финансиране на академията.

До това решение се стигна след протести на метеоролозите, които в четвъртък излязоха и на предупредителна демонстрация пред сградата на БАН с искане за повече пари. Недоволството на хората от НИМХ е свързано с вътрешните правила за разпределяне на държавната субсидия за академията. Те дават предимство на научната продукция, а не на практичната работа и така средствата за НИМХ са по-малко в сравнение с другите институти.

"Години наред от БАН обясняваха, че се нуждаят от повече пари и посочваха НИМХ като института, който има най-голяма нужда. Затова увеличихме субсидиите за БАН с 25%", обясни Вълчев. Заради спецификата на работа на института средствата за него не са нараснали със същия процент. По данни на БАН те са се увеличили с 13.5 на сто.

По време на вчерашния си протест метеоролозите обявиха, че ако не получат спешно поне 1.15 млн. лв., институтът може да спре да работи на 9 юли. След среща с образователния министър по-късно през деня те обясниха, че засега спирането на работата се отлага, но остават в стачна готовност.

Споделяне

Още по темата

Още от България