Субсидията за училищни плодове удължена, тръгват заявките и за мляко

Субсидията за училищни плодове удължена, тръгват заявките и за мляко

До 5 август е удължен приемът на документи от кандидати за разпределяне на 7.3 млн. лв. евросубсидия за доставки на плодове и зеленчуци в детски градини училища, които ще се раздават безплатно на децата до ІV клас. От 1 до 30 септември пък училища и техни организации, както и общини и доставчици на мляко ще могат да подават документи за финансиране по схемата “Училищно мляко“, съобщиха в четвъртък от Държавен фонд “Земеделие“.

До 31 август ще бъдат одобрени желаещите да осигуряват на децата от трета и подготвителна група на забавачката и от І до ІV клас от 15 септември до 31 май безплатно плодове и зеленчуци два пъти седмично. Според сезоните на децата трябва да бъдат раздавани ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.

По същия принцип ще се приемат заявления и за предоставяне на безплатно мляко в детските градини и училищата. Ще подпомагат производители на топлинно обработено мляко, както и такова с шоколад, добавен плодов сок, но с не повече от 7 процента добавена захар и/или пчелен мед. Субсидии са предвидени и за ферментирали млечни продукти с добавен или не плодов сок или плодове, както и пресни и топени сирена, съдържащи максимум 10% немлечни съставки.

Всеки ученик има право на максимално количество от 0,25 л еквивалент на мляко на ден. Млякото и млечните продукти, които се предлагат на децата, трябва да бъдат в опаковки за еднократно ползване за всяко дете по отделно, допълват от земеделския фонд.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?