Субсидията за ВУЗ пак ще е за 33 хил. първокурсници

И през тази година държавата ще субсидира около 33-34 хил. първокурсници на висшите учебни заведения. За това са се споразумели ректорите на университетите и Министерството на образованието, научи Mediapool в сряда.

Въпреки че се готвят промени в Закона за висше образование, които ще позволят на университетите сами да определят размера на таксите си и ще имат възможност да приемат повече студенти, правителството отново ще приеме постановление, с което се фиксират приемът и размерът на таксите като миналогодишните.

Постановлението, което се очаква да бъде одобрено от правителството до месец, ще отпадне, когато корекциите в закона влязат в сила. Сумата, която държавата дава за издръжка, вероятно ще се запази същата.

Повечето ректори искат да има постановление, за да могат да направят финансовите си разчети и да са застраховани, ако депутатите отхвърлят новите промени, обясни за Mediapool ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов.

Мярката е профилактична, до приемане на промените. След това ограничението на студентите и размерът на таксите ще отпаднат, но сумата така или иначе ще се запази, потвърди и ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов. Той уточни, че не са обсъждани конкретни бройки, но е било договорено постановлението да е аналогично на миналогодишното.

Разликата е, че ако новите предложения влязат в сила, държавата ще дава държавната субсидия на целия университет, а не по випуски, както досега, отбеляза той.

Според него дори и ако университетите сами определят таксите, няма да се стигне до голямо увеличение. Никой от колегите в техническите специалности не се е насочил към драстично повишаване на приема и таксите, допълни той.

Промени в Закона за висше образование, които разписват идеята на просветния министър Даниел Вълчев за реформа в сектора,  вече минаха на първо четене в парламентарната комисия по образование.

Вълчев предложи ВУЗ-овете сами да определят таксите си, но до определен таван, определен от държавата. Висшите училища ще могат да приемат студенти до позволения им лимит, което по изчисления на министерството ще отвори още 50 000 свободни места.

Споделяне

Още от България