Судан обвинен за подновяване на атаките в Дарфур

Проправителствените милиции в Судан продължиха атаките над цивилни в провинция Дарфур, използвайки бойни хеликоптери, съобщиха източници от ООН, цитирани от Ройтерс.

Правозащитната организация Хюман Райтс Уотч също докладва за нови случаи на насилие, като 50 000 жители на района са били убити, а много други са прогонени от домовете им.

В съответствие със споразумението, подписано миналата седмица между правителството на страната и ООН, Судан бе задължен да създаде "зона на сигурност" за бежанците и да прекрати въоръжените сблъсъци между правителствените сили и населението на Дарфур.

Въпреки това, по информация на ООН, суданските власти продължават да възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ на гладуващите жители на Дарфур, а също така да връщат насила ранени бежанци в необезопасено село, където те били разстрелвани от местната милиция. Според правозащитната организация Амнести Интернешънъл жителите на провинцията са подлагани на репресии от страна на властите и заради това, че разказват на чужденците за конфликта в региона.

Судан отхвърля обвиненията и твърди, че хеликоптерите били използвани за подобряване на сигурността в региона.

Съобщенията за подновяване на насилието идват в момент, когато висш представител на ООН започва визита в съседен Чад, където се смята, че има около 200 000 судански бежанци.

Властите са обвинявани в провеждане на етническо прочистване. И макар правителството да се отхвърля обвиненията за участие на суданските милиции в масовите убийства, по данни на ООН броят жертвите расте, а близо три милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ. Американският Конгрес определи случващото се в Судан като "геноцид".

Под заплахата от възможни санкции от страна на ООН, суданското правителство отново обяви готовност за разоръжаване на милициите. Преговорите би трябвало да започнат на 23 август.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?