Суходол не иска “подкупи”, ще протестира срещу боклука

Жителите на Суходол потвърдиха решимостта си за всякаква форма на протести срещу решението на кабинета от тази седмица за повторното отваряне на сметището. На общо събрание в неделя те скандираха "Победа" и заявиха, че са готови да излязат на барикадите. Това ще стане при първите действия от страна на общината за повторно отваряне на депото.

Не може да си продаваме здравето и живота, никой в Суходол не иска да бъде подкупен, каза председателят на сдружение “Защита на здравето на хората и околната среда” в квартала Венцислав Божилов по повод уверенията на столичния кмет, че Общинският съвет ще гласува около 40 млн. лева за суходолци. Гражданите искат нормална среда и чист въздух, допълни Божилов. По думите му депото е незаконно построено и експлоатирано.

След събранието стотина души обградиха Околовръстния път в знак на несъгласие с решението за отварянето на сметището.

Ние не сме против София, ние също сме софиянци, заявиха участници в събранието, които обаче смятат, че са излъгани.

Тази седмица по искане на Столична община правителството взе решение за отваряне на сметището в Суходол и допълване до пълния му капацитет. Бе изтъкнато, че мярката е временна, за 18 месеца и се налага заради кризисната ситуация със столичния боклук, заради която България може да понесе санкции от Европейския съюз.

Жители на квартала обаче смятат, че докато не приключат двете съдебни дула, заведени срещу решението на предишния Столичен общински съвет , сметището не може да бъде отворено. Не е ясно къде са свободните обеми и не сме видели нито български, нито чуждестранни експерти да проверяват капацитета на сметището, казаха суходолци. Според тях, ако  някой е лъгал за количеството боклук в Суходол, то това е общинската фирма "Чистота- Искър”. Отново става въпрос за сблъсък с беззаконие и пренебрегване на закона, заяви Венцислав Божилов.

Суходол отново ще покаже своята достойна позиция и как гражданите могат да защитават правата си и качеството на живот, допълни той. Според него с действията си суходолчани ще влязат в историята.

Борисов: Суходол ще стане район за образец

Отварянето на Суходол е единственото правилно решение за проблема с боклука на София, заяви столичния кмет Бойко Борисов в неделя след среща със специалния координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Ерхард Бусек, предаде БНТ. Според новоизбрания кмет така ще се прекрати “разкарването на боклука насам-натам из страната и плащането на грешни пари за това”.

"Похарчихме много пари, за да угодим, е точната дума, на Суходол, разкарвахме бали къде ли не. Преди около месец и половина седнахме с премиера, с министъра на околната среда Чакъров, с експертите от Брюксел, с нашите експерти от общината и единственото правилно и прагматично решение е тези 470-480 кубически метра, свободни в клетките на Суходол да бъдат запълнени със свеж отпадък", каза Борисов.

Той се зарече Суходол след две години да бъде район за образец и заяви, че ако жителите на квартала имат конкретни искания за инвестиции, те ще ги удовлетворят:

"Аз смея да твърдя, че Общинският съвет ще гласува поне 30-40 милиона в следващите години специално за инфраструктура на Суходол. Така че след две години Суходол ще бъде веднъж с рекултивирано затворено завинаги сметище по европейски образец така, както изисква ЕК, в същото време паралелно с това ще изградим инфраструктура, която ще направи този район много подходящ за живеене".

Борисов смята, че действията на правителството по отношение на Суходол показват, че политическите спорове нямат нищо общо с държавническите решения. Той е получил уверението на премиера, че заводът за боклук в София може да бъде направен до две и половина години, а не за три и половина, както предвиждат нормалните процедури.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?