Сухопътните войски може да се редуцират до пехота

Проектът за нови бронирани машини е готов отдавна, но се бави, за разлика от плановете за нови кораби и самолети

Снимка: БГНЕС

До 4-5 години Сухопътните войски могат да станат само пехота, предупреди техният командващ генерал-майор Андрей Боцев.

По думите му това ще се случи, ако проектът за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски отново не тръгне, каквито са индикациите засега.

"Той е един от първите проекти, които са подготвени. Минал е на всички нива, през бордовете и всички видове съвети. Приет е включително от Съвета по отбрана. Направени са докладни записки за внасяне в Министерски съвет. За мен е учудващо, че от трите проекта (бел. ред. - останалите два са за кораби и самолети), които бяха предложени, само на Сухопътни войски не бе приет. Нямам отговор на въпроса защо се случи така", казва генерал Боцев пред специализираното издание otbrana.com.

Toй твърди, че проектът на Сухопътни войски е напълно готов от преди две години.

"Нищо не се доработва. Има малка промяна във финансовата рамка, т.е. придобиването на бойните машини да стане не за 7, а за 12 години. Изхождаме от реалното състояние на бюджета. Важното е да се даде зелена светлина и да тръгне проектът", допълни Боцев.

Правителството вече одобри проектите за придобиването на нови изтребители и модулни патрулни кораби, но проектът за Сухопътните войски все още е на трупчета. Бронираните машини са необходими, за да се оборудват батальонните бойни групи, които са основното изискване на НАТО към България и които се превърнаха в нещо като двигател на реформата на въоръжените ни сили през последните пет години.

Първоначалният план бе да бъдат купени 238 бойни и спомагателни бронирани машини за около 1 млрд. лева.

Сигналите от финансовото министерство на този етап обаче са, че няма да има пари за този проект.

"Не само с техниката, боеприпасите и подготовката е критично състоянието, но и по отношение на личния състав. Много притеснителен е некомплектът, който имаме. Личният ни състав е над 3500 души по-малко. Некомплектът с офицери е 17 процента, за сержанти – 23 процента, най-критично е при войнишкия състав, където недостигът е 27 процента. Всички това влияе негативно на изпълнението на нашите задачи. Имаме подразделения, където некомплектът достига до 42 процента при офицерите и до 50 процента при войниците. Ако не се вземат спешни мерки за попълване на личния състав, няма да можем да изпълняваме в пълен обем своите задачи", заяви още Боцев.

Всяка година редовете на Сухопътни войски напускат по различни причини 600-700 човека. В същото време няма интерес към постъпване в тях.

"Ще Ви дам пример с конкурса от 16 май. Със заповед на министъра на отбраната бяха обявени 350 места за набиране на личен състав в Карлово, Стара Загора и Казанлък. Резултатите, според мен, са отчайващи. От подалите документи 406 човека са допуснати 380, като на конкурса се явиха около 50 по-малко. Успешно издържаха конкурса 77 в Стара Загора и 120 в Карлово и Казанлък, което е под 50 процента от обявените места. В момента със заповед на министъра е обявен конкурс за 100 места за Пловдив, Смолян, Белене и Враца. За Силите за специални операции резултатите също са отчайващи. От 30 кандидати военно-лекарската комисия допусна само 6. Ако не се предприемат мерки за чувствително вдигане на заплатите и подобряване на социалния пакет, няма да има мотивация и военната служба ще продължава да не бъде атрактивна. Трябва да се разбере, че армията участва на пазара на труда", коментира още той.

Според него за 6-7 години може да се попълни като количество личния състав, но качеството може да се промени най-малко след 10 години.

"Това е голям период от време, което ни тревожи и настояваме да се предприемат спешни и адекватни мерки. Задължително трябва да се провеждат по един или два конкурса за набиране на личен състав. И то според потребностите, а не от наличието на финансов ресурс", посочи още той.

Освен това според ген. Боцев е необходимо прецизиране на заплащането на военнослужещите чрез значително повишаване на възнаграждението – минимум 40 на сто, за най-ниските звания в отделните категории и увеличаване на разликите между отделните звания и степени.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?