Сухопътните войски: Светим си с газения фенер в тунела и се надяваме

"Надеждата ни е като котката - с девет живота. Дано да ни стигнат, че не останаха много"

Михаил Попов и Румен Радев.

Командирът на Сухопътните войски генерал Михаил Попов направи нехарактерно за последните десетина години остро изказване, което разкрива силно напрежение в най-големия вид въоръжени сили.

"Често чуваме, че Сухопътните войски (СВ) са гръбнакът на въоръжените сили, но се грижим за гръбнака, когато стане късно. Първи сме по участие в мисии, учения и и оказване на помощ при бедствия. В областите, свързани с финансирането, не можем да се класираме и в челната тройка", заяви ген. Попов на церемония по повод празника на СВ.

"Това е може би защото не сме атрактивни Може би защото аз не мога да правя вятър на този или онзи. Може би причината е, че не пълня ушите на хората, че сме най-важни, най-ценни, най-най. Смятам подобно поведение за неправилно", добави той.

Ген. Попов повдигна темата за най-големия проект, който СВ очакват да се случи от десетилетие – придобиването на нови бронирани машини.

"Когато очаквах високо технологичното обновление на СВ, в средата на годината виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина им, но не бе тази, която очаквахме. И сега пак сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме. Надеждата на СВ е като котката с девет живота дано да ни стигнат, че не останаха много", посочи ген. Михаил Попов.

За разлика от Сухопътните войски, военната авиация вече постигна сделка за закупуването на нови изтребители, а стотици милиони левове се наливат и в останалите съветски машини. Напред се придвижи и проектът за закупуването на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. Най-бавно се движи проектът за бронираните машини, който е обрасъл с всевъзможни интереси и "пъпли" от години.

МО иска да закупи 150 машини за 1.46 млрд. лева с ДДС. Основният проблем е, че правителството иска да ги изплаща разсрочено за десетина години, а подобна финансова схема е трудна за реализиране.

Проектът за бронираните машини се движи бавно заради споровете около търсените технически характеристики на машините, които предопределят избора на доставчик. Допълнителни затруднения създаде изискването в поръчката да бъде включен и българският бизнес.

МО официално поиска оферти от четири компании за бронирани машини. Това са ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

След като бъдат оценени, ще започнат и преговори с избрания доставчик. Политическото ръководство на министерството очаква да има сделка до средата на следващата години, но тези срокове редовно се изместват във времето.

Подобно остро публично говорене от страна на генерал не се е случвало от години и може да разкрива различни процеси в Сухопътните войски. Заради недостига на хора по поделенията отдавна има напрежение. Забавените проекти от модернизацията също се отразяват на военните.

Президентът Румен Радев коментира от своя страна, че модернизацията на армията е единен процес.

"Винаги съм настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България