Султанът на Бруней отбеляза 50 години на власт

Султанът на Бруней отбеляза 50 години на власт

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах отбеляза 50 години на власт в богатата на петрол страна от Югоизточна Азия, съобщи Франс прес.

По повод юбилея в столицата на Бруней се състоя тържествена церемония, на която присъстваха десетки хиляди хора. Те се бяха събрали по улиците на Бандар Сери Бегаван и приветстваха султана, който премина в златна каляска в центъра на процесия, включваща колоритни фолклорни състави. В действителност пищната церемония, с която бе отбелязано половинвековното управление на султана, бе кулминацията на тържества, продължили две седмици.

Султанът на Бруней е на 71 години. Той управлява от 1967 г., когато неговият баща абдикира. Бруней е анклав в Малайзия. Страната е богата на ресурси. Мнозинството от населението ѝ е съставено от мюсюлмани.

През 2014 г. в Бруней бяха въведени законите на шериата, което предизвика призиви по целия свят за бойкот на хотелите, които са собственост на монарха. Няколко години преди това пък избухна спор в семейството на султана, след като наяве излезе разточителният начин на живот на по-малкия му брат Джефри Болкиах. Той бе обвинен, че е държал харем от метреси и че е кръстил една от луксозните си яхти "Женски гърди".

Султанът на Бруней е собственик между другото на хотелската верига Дорчестър кълекшън, притежаваща хотел "Плаза Атене" в Париж и престижни хотели в Лондон, Милано и Рим, както и хотелите "Бел еър" и "Бевърли хилс" в Лос Анджелис.

След британската кралица Елизабет Втора султанът на Бруней е вторият най-дълго управлявал монарх в света.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят