Сумиста от "Килърите" пита: "Кой предложи Ася Петрова? Кой? Кой?"

Прокуратурата стана причина за отлагането на делото "Килърите"

Петър Стоянов - Сумиста. Сн. БГНЕС

Петър Стоянов – Сумиста, осъден на първа инстанция на доживотен затвор без право на замяна по делото "Килърите", се включи в хора от гласове с въпроса: "Кой?".

"Кой предложи Ася Петрова? Кой? Кой?", попита Стоянов пред медиите на влизане в специалната зала във варненския затвор, където Върненският апелативен съд гледа на втора инстанция процеса срещу него и другите петима подсъдими.

Въпросът "Кой?" стана особено популярен с варианта си "Кой предложи Делян Пееевски за шеф на ДАНС?"

Петър Стоянов попита още и кой е поръчал делото срещу него. А пред съда Сумиста заяви, че процесът е скалъпен, представените доказателства той окачестви като смешни. "Ние искаме справедлив процес", заяви Стоянов. Той протестира, че от близо три години стои затворен, без възможност да контактува с журналисти. "По това дело се правят много внушения, накрая ще отидем в Страсбург и всичко ще започне отначало", каза той.

"Килърите" започна със зрелищни арести през 2010 година. Процесът срещу групата на "Килърите" бе ключов по време на управлението на ГЕРБ заедно с делото "Октопода", което все още не е приключило на първа инстанция.

Наблюдаващият прокурор по "Килърите" на първа инстанция Ася Петрова се издигна за кратко до един от най-доверените обвинители на вътрешния министър Цветан Цветанов. С идването на новия главен прокурор Сотир Цацаров Петрова бе назначена за заместник-главен прокурор, но веднага след падането на ГЕРБ от власт бе командирована обратно в прокуратурата в Шумен под предлог, че трябва да си довърши делото.

Във вторник Варненският апелативен съд отложи процеса срещу шестимата "килъри" заради постъпило от прокуратурата допълнение към протеста на присъдата на първоинстанционния съд в Шумен.

Председателят на съдебния състав Илия Пачолов съобщи, че допълнението е от 100 страници и защитата на подсъдимите не е имала време да се запознае с него. Процесът ще продължи на 19 ноември.

На първа инстанция Шуменският окръжен съд даде доживотни присъди без право на замяна за трима от обвиняемите за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с поръчкови убийства. Това са Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев.

На другите трима от групата съдът даде различни присъди. Съответно Янко Попов бе осъден на 17 години затвор, Райчо Стойнев – 15 години и Петър Атмаджов – 4 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България