В крак с времето

Сумиста се обяви за политическа жертва на Цветан Цветанов

Петър Стоянов - Сумиста

Бившата власт и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов стоят зад опитите да бъда накаран да призная "страшни неща", за да може Цветанов и властта да се похвалят с успехи срещу организираната престъпност. Това заяви в защитната си пледоария в четвъртък пред Варненския апелативен съд подсъдимият по делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста.

В края на 2013 година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов, получиха съответно 17, 15 и 4 години затвор.

Присъдите бяха издадени за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Петър Стоянов – Сумиста продължи да говори пред съда за "лъжите" на прокуратурата в обвинителния акт. В стил, който много наподобява скандала "Цветанов-Пеевски-Цацаров, подсъдимият сглоби сложна криминално-политическа картина, изпълнена със задкулисни опити да се дискредитират публични личности.

Стоянов обясни, че първата му среща с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е била организирана, преди да бъде обвинен за убийството на Юри Галев. На тази среща в София той бил поканен, за да представи какви са плановете на новосформираното движение АБВ с лидер президента Георги Първанов.

След като отказал да сътрудничи на Цветанов, започнала масираната акция срещу него, водена от ГЕРБ и лично от Цветанов. Сумиста каза, че разследващите му били приготвили предварително написани показания за подготвяно покушение срещу бизнесмена и издател Иво Прокопиев, което трябвало да извършат Маргините. Той обаче отказал да ги подпише.

Предполагаемата причина за "убийството" щяла да бъде, че Прокопиев постоянно "топил" Бойко Борисов в Американското посолство за парите на държавните дружества в Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. В опитите си да бъде убеден да подпише тези показания, хората на Цветанов му обяснили, че трябвало да бъде "сложена каишка на банкера".

Второто, което поискал бившият вътрешен министър от Стоянов, било да свидетелства срещу Георги Първанов, но той и това отказал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?