Сумистът Котоошу предложен за "Стара планина"

Сумистът Котоошу предложен за "Стара планина"

Правителството предлага на президента Георги Първанов за удостояване с орден "Стара планина" първа степен Калоян Махлянов – Котоошу за изключително големите му заслуги за развитието на българо-японските отношения, съобщиха от правителствената информационна служба.

Световно известният сумист е роден на 16 февруари 1983 г. в с.Джулюница.

Завършва спортно училище във Велико Търново, след което е приет в НСА, профил борба. През 2000 г. е определен за най-добрия състезател в Европа за възрастта си в категория до 100 килограма. Същевременно се увлича по традиционния японски спорт сумо. През 2002 г. заминава за Япония и още същата година дебютира в професионалното сумо със спортното име Котоошу.

Изкачва се бързо през всички дивизии и през септември 2004 г., след по-малко от две години, поставя рекорд в професионалното сумо като влиза в дивизия "макуучи”. Продължава със същите темпове и през декември 2005 г. получава престижния ранг “озеки” - вторият по значимост ранг в сумо-йерархията след "йокозуна".

Така Калоян Махлянов става първият европеец "озеки” в историята на сумото и най-бързо достигналият този ранг спортист (само за 19 турнира) от 1958 г. насам, когато е въведена системата за провеждане на шест първенства годишно.

На летния турнир по сумо през май 2008 г. в Токио Калоян Махлянов става шампион и носител на Купата на Императора. Той влиза в историята на японското сумо като първият европеец, спечелил Императорската купа.

Успехите на Котоошу стават повод за учредяване от българското правителство през 2007 г. на купата “Златна българска роза", която се дава от посланика на Република България на победителите в сумо-турнирите в Токио. Купата е връчена на Котоошу при победата му на турнира през м. май 2008 г.

Калоян Махлянов участва активно в медийни прояви и в мероприятия на българското посолство в Токио за представяне на страната ни в Япония. Той е любимец на почитателите на традиционния спорт сумо и е изключително популярен в Япония. Благодарения на неговите успехи в сумото, в последните години страната ни стана още по-известна сред японците. Може да се каже, че Котоошу е един от символите на българското присъствие в Япония и е допринесъл за отпускането на безвъзмездни помощи от японското правителство на обекти в неговия роден край в България.

Калоян Махлянов – Котоошу се ползва с уважение в японските политически, делови и културни среди и с голяма популярност сред японската общественост. Участва в събития на високо равнище във двустранните отношения, последното от които е посещението на президента на Република България в Япония през м. януари 2009 г. Българският президент и японският премиер присъстваха на сумо-турнира в Токио на 25 януари 2009 г., в който участва Катоошу, съобщават от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от България