Сумитомо кемикъл и Сауди арейбиън ойл ще строят рафинерия за 4,3 милиарда долара

Японската компания Сумитомо кемикъл и саудитският петролен гигант Сауди арейбиън ойл ко., известна още като Сауди Арамко, подписаха споразумение за съвместно строителство на най-големия нефтохимически комплекс в Саудитска Арабия на стойност 4,3 милиарда долара, предаде АП.

Сумитомо ще инвестира половината от сумата, необходима за изграждането на комплекса, който ще се намира край саудитския град Рабиг на Червено море и трябва да бъде пуснат в действие към края на 2008 г., съобщи говорител на Сумитомо.

Според проекта заводът в Рабиг ще произвежда 1,3 милиона тона етилен и пропилен годишно. Очаква се той да бъде един от най-големите нефтохимически комплекси в света. Той ще включва сега действащата петролна рафинерия на саудитската компания, която има дневно производство от 400 000 барела петрол.

Съвместният проект с държавната компания Арамко включва и изграждането на завод за производство на химически продукти, при което се използва природен газ, допълва говорителят на Сумитомо, която е най-голямата японска група за нефтохимически и фармацевтични продукти.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: