“Супер Боровец” няма да навлиза в парк “Рила”

Да се преработят двата плана на проекта “Супер Боровец” в трети вариант, който да изведе всички нови ски писти и въжени линии, планирани в курортния комплекс, извън територията на националния парк “Рила”. С това условие междуведомствената комисия към екоминистерството предлага на министър Долорес Арсенова да одобри устройствения план на “Супер Боровец”, съобщиха в петък от ведомството.

Възложител на проекта е община Самоков.

И двата предложени, но отхвърлени варианти предвиждат увеличаване на легловата база в Самоков, Боровец и Бели Искър. Единият – с по-големия хотелиерски капацитет, е навлизал в територията на Националния парк “Рила” със ски писти и съоръжения, а другият е бил с по-малка леглова база и е засягал минимално в защитената територия. От екоминистерството са препоръчали да се изготви трети балансиран вариант за разрастването на курорта, който да защитава околната среда и да отговаря на еконормите.

Устройственият план на “Супер Боровец” трябва да бъде одобрен и от регионалното министерство.

Часове преди Министерството на околната среда и водите да се произнесе по плана, депутатът от Демократи за силна България Панайот Ляков алармира в рамките на парламентарния контрол, че "Супер Боровец" ще доведе до изсичането на над 80 хектара гора. Ще се унищожат редица животински видове, заяви от трибуната на Народното събрание Ляков.

Това "луксозно сърце" на Боровец ще бъде построено върху царските имоти на сегашния премиер Симеон Сакскобургготски и цените на тези земи автоматично ще скочат над десет пъти, заяви депутатът. Той заключи, че се създава усещането, че проектът "Супер Боровец" обслужва единствено интересите на олигархическата върхушка. Ляков изрази искрено съжаление, че макар и с голям потенциал за развитие на туризма, неговият избирателен район Велинград няма да има късмета на Боровец, тъй като Симеон няма имоти в този регион.

Тъмносиният депутат поиска от новия министър на културата и туризма Нина Чилова повече информация около реализирането на проекта, която съмнително оставала скрита за обществеността.

Чилова акцентира върху новите 100 000 работни места, инвестиициите в размер на 300-350 млн. евро. и повишаването на услугите в курорта. Явно недоволен от отговора ѝ Ляков определи назначението на министъра на културата и туризма с единствена цел да реализира “Супер Боровец”. “Вие сте жертвеноо агне, подобно на строителния министър Валентин Церовски, който беше назначен,  за да бъде изградена автомагистрала "Тракия", заяви ДСБ-депутатът.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?