"Супер Бургас" ще вземе 30-40 млн. евро от европрограмата за транспорт

Европейската комисия се е съгласила да финансира частично проекта за интермодален терминал в Бургас, известен като “Супер Бургас“, съобщи пред Mediapool в петък зам.-министърът по транспорта Ивайло Московски. За целта Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще бъде включено като бенефициент по Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ). Между 30 и 40 млн. евро от програмата за 1.9 млрд. евро ще отидат за изграждане на инфраструктурата на интермодалния терминал.

Проектът “Супер Бургас“ предвижда бургаското пристанище да се преустрои в огромно инфраструктурно съоръжение, което ще обединява възможностите на морския, железопътния и автомобилния транспорт. Ще има пътническо и яхтено пристанище, круизен терминал, пешеходна зона със заведени и атракциони и т.н.. Тъй като проектът има доста компоненти, чиято цел е да генерират приходи, той няма да може да бъде финансиран изцяло от еврофондовете. Ще се отпуснат пари само за техническата инфраструктура. Целият проект е оценен на 100 млн. евро. Реализацията му ще започне през 2011 г.

Комитетът за наблюдение на ОПТ е решил да изпрати запитване до ЕК дали "Български държавни железници" (БДЖ) също могат да се включат като бенефициент в програмата. Тъй като от Брюксел отказват да финансират закупуването на вагони и локомотиви през този програмен период, железниците могат да се надяват само на пари за техническа помощ – изработката на стратегии, политики, бъдещи проекти и т.н.

Комитетът е решил още да прехвърли 60 млн. евро от оста за пътна инфраструктура и 190 млн. евро от парите за железопътни проекти към проекта са софийското метро. С тези пари ще се финансира доизграждането на метрото в София от квартал "Обеля" до кв. "Надежда" и от кв. "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе". Предвижда се в новия проект да бъде включено и закупуването на нови влакове за метрото.

По време на заседанието на комитета в сряда и четвъртък бенефициентите по ОПТ са докладвали за напредъка по реализацията на пътните проекти. Първият и вторият етап от изграждането на метрото в София – от пътен възел "Надежда" до бул. "Черни връх" и от кв. "Обеля" през пътен възел "Надежда" са готови 47 процента. Отсечката от кв. "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе" е готова 46 процента.

Работи се и по всички части на магистрала "Тракия", като физическото изпълнение на отсечката между Стара Загора и Нова Загора е 14 на сто; Нова Загора - Ямбол - 5 на сто; Ямбол - Карнобат - над един процент.

По време на парламентарния контрол в петък регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че магистрала "Тракия" ще бъде с най-бързо одобрената апликационна форма на голям инфраструктурен проект в България. ЕК щяла да я одобри до края на годината. Всичко е съгласувано и става за по-малко от седем месеца от подаването ѝ, добави той.

Националната компания "Железопътна инфраструктура" е отчела 36 на сто изпълнение по проекта за линия от Свиленград до границата с Турция и Гърция.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?