"Супер вторник" - решаващ ден за кандидатите за президентските избори в САЩ

Кандидатката за номинацията на Демократическата партия хилари Клинтън и нейният съпруг, президентът Бил Клинтън

Днешният ден, който в американския политически календар наричат "супер вторник", е ключов в кампанията на претендентите за президентския пост в САЩ от Републиканската и Демократическата партия.

Републиканците и демократите ще определят своя избраник на първични избори и местни партийни събрания в 12 щата, а също в Американска Самоа. На този ден започват да гласуват и избирателите демократи, намиращи се в чужбина.

Първични избори и в двете партии ще се състоят в щатите Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния.

Местни партийни събрания (caucuses) свикват републиканците в Аляска, демократите в Колорадо, двете партии в Минесота, и демократите в Американска Самоа. Обикновено събранията траят около 3-4 часа.

Претендентите на републиканците - милиардерът Доналд Тръмп, сенаторът от Тексас Тед Круз, сенаторът от Флорида Марко Рубио, тъмнокожият неврохирург Бен Карсън и губернаторът на Охайо Джон Кейсик - ще си оспорват гласовете на 595 делегати на националния конгрес. В Тексас те ще се борят за 155 гласа, в Джорджия - за 76, а във Вирджиния - за 49.

Както отбеляза в. "Уолстрийт джърнъл", в "супер вторника" се води надпревара за почти четвърт от всички делегатски гласове. Понеже те се разпределят между претендентите на пропорционален принцип, след гласуването може да се окаже, че неочакван пробив е направил претендент, който до момента не е бил лидер.

Преди супер вторника Тръмп разполага с 81 гласа, Круз и Рубио с по 17, Кейсик - 6, а Карсън - 4. За настоящата кампания ръководството на Републиканската партия реши да не свиква за днес партийни събрания в Колорадо и Американска Самоа, за да може 37-те делегати в Колорадо и 9-те в Самоа да останат независими.

За да бъде определен за официален кандидат на партията на националния конгрес в Кливланд през юли, претендентът републиканец трябва да получи подкрепата на 1237 от общо 2472 делегати на конгреса.

В лагера на демократите бившият държавен секретар Хилари Клинтън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс ще се борят за гласовете на 1034 делегати. Според най-новите допитвания Клинтън води пред съперника си във всички щати, където днес ще се състоят избори, с изключение на Масачузетс и родния щат на Сандърс - Върмонт.

До момента Клинтън има подкрепата на 503-ма-делегати, а Сандърс - само на 70.

Претендентите ще си оспорват най-много делегатски гласове в Тексас (252) , в Джорджия (116) и Вирджиния (110).

Още една особеност на супер вторника е, че днес започват да гласуват американските избиратели от Демократическата партия в 40 държави. Гласуването продължава 8 дни, а след изтичането му ще стане ясно за кого от претендентите демократи са дали гласа си 17 делегати на партийния конгрес.

За да бъде издигат за официален кандидат на партията, претендентът трябва да бъде подкрепен от 2383 от общо 4764 делегати.

Националният конгрес на републиканците ще се състои от 18-21 юли в град Кливланд, щата Охайо, а на демократите - от 25 до 28 юли във Филаделфия, щата Пенсилвания, посочва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?