СуперХостинг.БГ отчeте ръст от 33% при новорегистрираните домейни

СуперХостинг.БГ отчeте ръст от 33% при новорегистрираните домейни

Българска хостинг компания СуперХостинг.БГ отчете 33% ръст при новорегистрираните от нейни клиенти домейни, без значение от тяхното разширение, през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2017 година.

Общият брой на регистрираните в хостинг компанията домейни в зоните .com, .eu, .net, .info и .org, откакто тя е на българския пазар, вече достига 140 400, посочват от компнията.

Сред най-интересните статистики в сектора е впечатляващият ръст при новите домейни, т.нар. new gTLDs –new generic Top-Level Domains. Те вече съставляват близо 18% от всички продадени домейни от СуперХостинг.БГ през първото полугодие на 2018 година. За сравнение през същия период на 2016 г. например техният дял е бил близо 6% от продадените домейни за цялата година.

Най-продаваните нови домейн разширения са .online (с 35% от продажбите в Топ 5), .top (22%), .shop (19%), .rocks (12%) и .store – (12%). Тези данни съответстват и на тенденциите в световен мащаб, където домейн зоната .online се налага като една от най-предпочитаните нови домейн зони, основно поради това, че е универсална дума и няма разлика в езиците.

Общо продадените от СуперХостинг.БГ домейни в зоните .bg, .com и .eu за първата половина на годината са 12 007, като това са нови регистрации. Спрямо същия период на 2017 г. новите регистрации на домейните в зоните .com, .bg и .eu бележат ръст съответно от 20%, 28% и 33%.

През последните месеци нараства търсенето на .eu домейни от български фирми, което в известна степен е показател за планирания от тях обхват на дейността, посочват от компанията.

Към момента в СуперХостинг.БГ има 25 840 активни .bg домейна. За сравнение в края на 2014 г. те са били 9600.

Споделяне

Още от Бизнес