Суперкомпютър ще заработи в София до февруари 2021 г.

Ставаме регионален дигитален хъб и ще привличаме инвеститори, според икономическия министър

Първата копка на сградата за суперкомпютъра, сн. БГНЕС

Символична първа копка на сградата на бъдещия български суперкомпютър на територията на "София Тех парк" бе направена в четвъртък с очакванията изключително мощната изчислителна машина да заработи до края на февруари 2021 г. и да превърне страната ни в регионален дигитален хъб, както и да привлече инвеститори във високите технологии. В церемонията участваха премиерът Бойко Борисов, министрите на икономиката и финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, бившият президент Росен Плевнелиев  и други.

"Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи", заяви Борисов на официалната церемония.

"Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствен в целия регион. Да благодарим и на Еврокомисията, която финансира проекта", каза още премиерът.

Кандидатурата на България за изграждането и финансирането на суперкомпютъра беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking. Общата стойност на проекта е около 18 млн. евро, а държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро.

Борисов се спомни как президентът Плевнелиев навремено цял час му говорил за голата поляна на бившите казарми, където сега се намира технологичният парк. А по това време Мария Габриел още е тичала по поляните на Гоце Делчев, допълни министър-председателят.

Плевнелиев също се включи в спомените като разказа как преди 37 години е служил като програмист в поделението, което е било на това място, и в него бил изчислителният център на Генералния щаб на армията, където се намирал най-мощният компютърен център на България тогава.

Борисов ги попита дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Плевнелиев отвърна, че това е така и в Гърция отчитали, че в този сектор сме далеч пред тях.

Скоро до терена, където ще е суперкомпютарът, ще има нова инвестиция за 70 милиона евро, осигурена от автомобилния сектор, каза още Росен Плевнелиев. След няколко седмици ще направим още една първа копка в района - на образователния център с гимназия, допълни той. След не повече от три години тук ще има поне пет хиляди нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получават заплати от поне седем хиляди лева, отбеляза президентът в периода 2012-2017 г.

"Позиционирането на суперкомпютър в София е добре не само за имиджа на България, но и ще подпомогне развитието на икономиката, привличайки чуждестранни инвеститори в сферата на високите технологии. С изграждането на суперкомпютъра ще се утвърдим като дигитален хъб в региона", каза на свой ред Емил Караниколов.

"Имиджът е много важен, защото такъв компютър ще има само в 8 европейски държави. Но имиджът не е единственото нещо, ние говорим и за икономика тук. Ползата е за икономиката. Всички индустрии, на които им трябват точни математически изчисления, ще могат да се възползват. Това са автомобилен клъстер, фармация", каза министър Караниколов и обяви, че само вчера две компании, потенциални инвеститори, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействие.

Българският еврокомисар Мария Габриел коментира, че суперкомпютърът може да превърне България в координационно звено на Балканите, което да създава иновационни продукти. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че "инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България".

Подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа, допълни премиерът.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Те могат за обработват и анализират за секунди огромно количество данни.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много области от голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво, отбелязват от икономическото министерство.

Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Проектът се реализира от консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България" с водещ партньор "София Тех Парк" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?