Суперкомпютърът се тества в "София Тех Парк", очаква се да заработи през юли

Машината на "Атос" е най-мощната в Източна Европа и нарежда България сред лидерите във високите технологии

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на мощната BullSequanaXH2000 архитектура на "Атос" (Atos), вече е доставен и сглобен в "София Тех Парк", съобщиха от компанията.

"Атос" беше избранaда достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума "Петаскейл Суперкомпютър - България" с водещ партньор "София Тех Парк" АД.

Той щe бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа, а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона.

Екипът на "Атос" Чехия вече е започнал тестовете на конфигурацията и се очаква суперкомпютърът да заработи през юли.

Целта му е да помогне за подобряване на европейските научни изследвания и данасърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Суперкомпютърът ще служи още за развитието и на много други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

Проектъте финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро.

"Впечатлени сме от професионализма на екипа на "Атос" - работатапо доставката и инсталирането на машината изпреварват графиците. Голямото предизвикателство пред екипа на консорциум "Петаскейл Суперкомпютър - България" е изграждането и изпълването със съдържание на връзката между няколко страни - академия, индустрия, "София Тех Парк" и петаскейл компютър. В това отношение комуникираме със съществуващите европейски центрове за високо производителни изчисления, инициирали сме и срещи с представители на академията и индустрията", каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет в "София Тех Парк" АД.

Той съобщи, че вече има заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология. Водят се разговори с "Атос" и за добавяне на опита и платформата на фирмата в областта на квантовите компютри, каза Петър Статев.

"Суперкомпютърът ще осигури на потребителите максимална производителност от 6 petaFLOPS изчислителни мощности, което означава, че ще бъде възможно да се обработват изключително големи обеми данни в реално време и да се получават резултати още по-бързо", коментира Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на "Атос" в Чехия.

Освен в България, суперкомпютър,базиран на AtosBullSequana, е избран и за още четири локации със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия. Това затвърждава лидерската позиция на "Атос" в производството на високопроизводителните машини в Европа.

В световната TOP500 класация на суперкомпютрите 31 oт суперкомпютрите са дело на компанията, като общата им производителност е 251 петафлопа, което е увеличение от 79% в сравнение с данните от класацията през юни 2020.

Технически спецификации

Размерът на оперативната памет на суперкомпютъранадминава 300 терабайта, а броят на ядрата е 144 384.

Компютърът е построен върху архитектурата на AMD EPYC процесори, които се охлаждат чрез топла вода,и има свръх бързи дискове за съхранение с капацитет 2 петабайта.

Цялата система е подсигурена срещу прекъсване на електрозахранването чрез непрекъсваемо захранване с мощност 1 MW.

Размерът на системата е 12 изчислителни стелажа и 2 стелажа с помощна инфраструктура.

Цялата конфигурациятежи над 30 тона.

Компанията "Атос"

"Атос" е глобален лидер в дигиталната трансформация със 105 000 служители и годишни приходи от над 11 милиарда евро.

Като европейска компанияномер едно в облачните услуги, киберсигурността и High Performance Computing, групата предлага цялостни решения за всички индустрии в 71 страни.

Френската компания е пионер в предлаганетонапродукти и услуги в помощ на декарбонизацията. Дейността на компанията е насочена в осигуряването на сигурно и декарбонизирано дигитално бъдеще за своите клиенти.

Компанията оперира под имената Atos и Atos|Syntel. Atos SE (Societas Europaea) е в списъка на борсовия индекс CAC40 Париж.

ВБългариягрупата на "Атос" e представeна от две компании с общо над 1200служители- Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center.

Atos IT Solutions & Services поддържа повече от 20 бизнес функции и над 1000 процеса, като предоставя цялостни услуги като счетоводство, контрол, управление на финанси, човешки ресурси и доставки на компаниите от групата на "Атос". В допълнение, дружеството доставяи услуги за бизнес комуникацииза клиенти в над 40 страни по света.

Atos Bulgaria Competency Center предоставя ИТ решения и услуги за индустрията за производство и дистрибуция на бързооборотни стоки, както и за хранително-вкусовата промишленост. Компанията е сред лидерите предлагащи най-висок клас SAP решения за корпоративни клиенти. В портфолиото ѝ влизат клиенти като "Кока-Кола Хеленик", Swarovski, Thysenkrupp, SEB и други.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?