Суперкомпютърът ще глътне още 5 млн. лв. заради нови улици

Свръхмодерното съоръжение щяло да заработи в края на юни 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Изграждащият се в България суперкомпютър в "София тех парк" ще глътне още 5 млн. лв. заради изграждането на нови улици с цел по-добър достъп до комплекса.

"Ще бъде изградена нова улица и ще се удължи и разшири друга, за да има по-лесен достъп до комплекса "София Тех Парк", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверка на изграждането на сградата на суперкомпютъра.

Новата улица ще е успоредна на бул. "Цариградско шосе" - улица "Северна". Тя ще бъде с дължина 900 метра. Улицата ще бъде с по две ленти в посока, както и широк 5-метров тротоар с осветление, уточни Фандъкова. Едновременно с това ще се изгради и нов участък и разшири улица "Ген. Йордан Венедиков". Тя ще свързва "София Тех Парк" с бул. "Цариградско шосе". Тази улица съществува в малък участък в момента. Тя ще бъде удължена и разширена.

Инвестицията за двете улици е близо 5 млн. лева, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тези средства са поискани от правителството като инфраструктура от национален обект. Очаква се по време на правителственото заседание парите да бъдат отпуснати на Столична община, за да може да започне изграждането.

"В най-тежката комбинация от кризи нито един стратегически модернизационен проект в София и страната не е спрян. Те дори се ускоряват", каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който също присъства на инспекцията.

Плевнелиев посочи като положителен пример, че срещу отпускането на 5 млн. лева за изграждането на нова улица се отваря възможност за инвестиции на частния сектор в тази зона за поне 200 млн. евро. "Т.е. от 5 млн. лева ще привлечем инвестиции за 200 млн. евро", изтъкна той, давайки примери с нови пет проекта, които ще бъдат реализирани в "София тех парк".

Сградата на суперкомпютъра се движи по график и ще бъде готова в края на януари, след което ще започнат доставките. Европейската комисия през март ще достави един от деветте най-мощни суперкомпютри на ЕС. Всичко ще заработи по график към края на юни, посочи Плевнелиев.

"Убеден съм, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за Европа, ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и на Европа", заяви министърът на финансите Кирил Ананиев. Той съобщи, че правителството е предоставило 20 млн. лв. за доставката и експлоатационните разходи на суперкомпютъра през 2020 г., като допълни, че в средносрочен план се предвижда всяка година да бъдат предоставяни 3.8 млн. лева за експлоатацията и дейността на компютъра.

Той също поясни, че ще има подкрепа за изграждането на няколко пътни възли в този регион, които обслужват както "София тех парк", така и френския лицей "Виктор Юго".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?