Супернова звезда “умря” при чудовищна експлозия

Супернова звезда “умря” при чудовищна експлозия

Масивна звезда голяма около 150 пъти колкото Слънцето е експлодирала, като учените определиха феномена като най-мащабната смърт на звезда, наблюдавана в историята на астрономията. Това съобщиха във вторник от НАСА, цитирани от ББС.

Феноменът супернова се случва, когато големите звезди изчерпят своето водородно гориво, започват да изгарят по-тежки елементи, което ги прави нестабилни. Процесът винаги завършва с мощен взрив, при който звездата изхвърля своите външни пластове в Космоса.

Останалото вещество се свива, придобивайки огромна плътност, и се раждат неутронни звезди или черни дупки в зависимост от масата на тялото. Учените вярват, че в случая на новооткритата супернова SN 2006 gy, взривът е унищожил напълно звездата, a цялото количество се е разпръснало в Космоса.

Експлозията е била наблюдавана от учените в продължение на 70 дни след като суперновата е била открита през септември миналата година. В своя пик тя е излъчвала светлина, надвишаваща пет пъти всички други супернови, наблюдавани досега.

“От всички експлодирали звезди, които някога сме наблюдавали, тази със сигурност е царят”, заяви един от подкрепените от НАСА астрономи Алекс Филипенко.

Според учените енергията, излъчена по време на експлозията на SN 2006 gy, превишава стотици пъти обикновената смърт на звездите. Впечатляващата звездна смърт се е случила далече извън нашата галактика на 240 милиона светлинни години от Земята.

Астрономите вярват, че подобна смърт очаква и огромната звезда от нашата галактика Млечния път Ета Карина. Според учените преди взрива си SN 2006 gy е започнала да изхвърля огромно количество вещество, което като обща маса приближава това, което сега се отделя от Ета Карина.

Дейв Пулей от университета в Калифорния смята, че при взрива си Ета Карина ще бъде толкова ярка, че ще може да се наблюдава и през деня.

“През нощта тя ще излъчва толкова светлина, че да можете да четете и книга”, добави той.

В Млечния път не е избухвала супернова от 400 година. Учените очакват Ета Карина да бъде първата. Това може да стане по всяко време.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?