Сувенирните магазини ликуват за Тръмп, но Кремъл се въздържа

Сувенирните магазини ликуват за Тръмп, но Кремъл се въздържа

Ако се съди по изложеното на рафтовете в московските магазини, Русия очаква добри новини от президентството на Доналд Тръмп. Портретът на Тръмп украсява златни айфони, пакетчета захар, матрьошки. Но Кремъл (който според твърденията на разузнавателните служби на САЩ се е опитвал чрез хакерски атаки и пропагандни кампании да помогне на Тръмп да победи Хилари Клинтън) е заел позиция "ще поживеем - ще видим", пише "Файненшъл таймс" (ФТ) в кореспонденция от руската столица.

По думите на руски официални представители, в момента фокусът на техните усилия е върху това отношенията между президентите на САЩ и Русия да започнат добре.

"Ние знаем, че Тръмп не може да приема самостоятелни решения в такава степен, в каквато може нашият президент. Ние не бива да му създаваме прекалено големи трудности в това отношение", казва един от събеседниците на ФТ, пожелал анонимност.

Руски официални представители освен това обясняват, че ако Тръмп бъде поканен да посети Русия в близко време, или пък се работи за покана на Путин в САЩ, означава да се създават проблеми вместо да се решават. Очакванията на Кремъл са веднага след като Тръмп встъпи в длъжност да проведе телефонен разговор с Путин и да обсъдят вариант за среща в някоя "неутрална" европейска страна.

Плановете на Кремъл за промяна на отношенията със САЩ също са консервативни.

Очевидно вече има теми на масата на преговорите: всички искат да се борят с тероризма, а също така е необходимо да възстановим нашето двустранно икономическо сътрудничество, сринало се до нула, казва пред ФТ високопоставен сътрудник от администрацията на Путин, пожелал анонимност.

Същият източник казва, че не се разглежда вариант за изключване на САЩ от уреждането на кризата в Сирия. Сирийският въпрос е твърде сложен, за да могат Русия и Турция да се занимават с него самостоятелно. Без Русия е невъзможно да се реши, но и без САЩ също е невъзможно, признава представителят на Кремъл.

Освен това Русия не се фиксира върху въпроса за санкциите, наложени ѝ от САЩ заради намесата в Украйна и анексирането на Крим. Москва е наясно, че ако Тръмп скоро отмени санкциите, може да се натъкне на негативна вътрешнополитическа реакция, стигаща дори до закрепването на санкциите чрез закон.

Русия най-вероятно разглежда руско-американските икономически взаимоотношения като "дългосрочна игра".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?