Суверенистите Салвини и Льо Пен взеха на прицел "бункера Брюксел"

Матео Салвини и Марин льо Пен

Водачите на италианската и френската крайна десница - суверенистите Матео Салвини и Марин льо Пен - започнаха заедно в понеделник в Рим кампанията си за изборите за Европейския парламент през май догодина с атаки срещу "бункера Брюксел", предаде Франс прес.

"Срещата през май ще е краят на едно пътуване, на една революция на здравия разум", заяви Салвини, лидер на партия "Лига", вицепремиер и вътрешен министър на Италия.

Салвини осигури на формацията си невероятен пробег. Преди парламентарните избори през март подкрепата за тях в допитванията беше под 10 процента, на изборите те спечелиха около 17 процента от гласовете, а сега за тях заявяват намерение да гласуват 30 на сто от участниците в сондажите.

След месеци на твърда антиимигрантска реторика, Салвини вече говори повече за социалните проблеми. "Истинското предизвикателство е борбата с трудовата несигурност, с безработицата, с празните детски люлки. Враговете на Европа са хората, окопали се в бункера Брюксел, хора като Юнкер и Московиси, които донесоха несигурността и страха в Европа и отказват да напуснат креслата си", каза той.

Италианският водач не пропусна възможността да атакува председателя на Европейската комисия и еврокомисаря по икономическите въпроси за критиките им към италианския проектобюджет, който предвижда увеличаване на разходите и на държавния дефицит в разрез с поетите от Италия до момента ангажименти.

Вземам под внимание оценките на борсите, пазарите и анализаторите, но ако един проектобюджет като нашия поставя в центъра правото на труд, на здравеопазване, на живот, на пенсия, това изпреварва останалите съображения, подчерта Салвини.

Той беше подкрепен по всички точки от водачката на партия "Национален сбор" (бивш "Национален фронт") Марин Льо Пен.

"Европейският съюз е построен върху много обещания, но съвсем малко реализации и резултати, и то жалки. Ние не сме против Европа, а против ЕС, превърнал се в тоталитарна система", заяви Льо Пен.

Намираме се в исторически момент. През май догодина ще се пише История с главно "И". Тогава ще се появи Европа на нациите, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа