Св. Синод: Патриарх Кирил сам прекрати темата за руско-турската война в президентството

Православната църква похвали Радев за държавническото поведение

Патриарх Неофит, Румен Радев, патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил сам е предложил по време на срещата с президента Румен Радев темата за руско-турската освободителна война и отдаването на почит да бъде прекратена. Това се посочва в изявление на протойерей Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" на Свития синод на БПЦ.

В края на визитата на патриарх Кирил той се накара на българския държавен глава за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България. Това е първата официална позиция на Светия синод за скандала, който разклати управленската коалиция.

Според прот. Николай Георгиев Радев "с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър Втори". В същото време Радев изрично подчертал, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложил да приключи тази тема, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

Назидателното поведение на патриарх Кирил на "Дондуков" 2 бе представено във видео клип на руската църква, от него обаче не се виждаше реакцията на българския президент.

От президентството заявиха, че не са водили стенограма на срещата, но цитираха казаното от Радев, че е бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието” в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза "Добре, нека прелистим тази страница”, написаха от "Дондуков" 2. 

Версиите на президентството и на Синода съвпадат.

"През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква", разказва протойереят в позицията си до медиите.

В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.

Изявата на патриарх Кирил доведе до остра реакция от страна на вицепремиера Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ заяви, че руският патриарх е "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге" от КГБ. В отговор коалиционният му партньор Волен Сидеров му поиска оставката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?